Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

02.11.2017. 07:55:53 - Mateja Pondeljak

Dani jabuka u Učeničkom domu Srednje škole Pregrada

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

Učenici Učeničkog doma Srednje škole Pregrada su u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" obilježili Dane jabuka istražujući dobrobiti ove namirnice koju često zapostavljamo u svakodnevnoj prehrani. Već su kroz razne radionice naučili da se hrana može u potpunosti iskoristiti, posebice kada u to uključe svoju kreativnost. Tako su, pod vodstvom odgajateljica Pondeljak i Šafranko, odlučili iskoristiti jabuke i napraviti zdravi čips i kolačiće.


Našim čitateljima preporučujemo da svaki dan pojedu (barem) jednu jabuku i time spriječe nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Također, preporučujemo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ako kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako ogulite koru, jer se u njoj nalazi najviše kemikalija.

Dalje u tekstu donosimo koje su to dobrobiti jabuke.

Dobrobiti jabuke

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana. Vlakna iz jabuke smanjuju štetan kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja.
Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave.
Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um.
Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Polaganim grickanjem i žvakanjem jabuke, jačate zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje uzrokuju karijes.
Kiselina koja se nalazi u jabukama može pridonijeti otapanju zubnog kamenca.
U jabukama se nalazi i serotonin, poznat kao "hormon sreće".
Ako ste lošeg raspoloženja, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje!
Jedite jabuku s korom jer ona ima 6 puta više vitamina nego plod.
Kora sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane.
Ursolična kiselina u kori jabuke kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

  

Reklama