Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.05.2017. 17:56:14 - Crveni križ Pregrada

GDCK Pregrada održalo akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi

Foto: Facebook Crveni Križ Pregrada

U tjednu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije koji se obilježava 17. svibnja, GDCK Pregrada provelo je tri akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi na otvorenom prostoru, odnosno na trgu u Pregradi, Desiniću i Humu na Sutli. Mjerenje se vršilo za sve zainteresirane građane, a u cilju preventivnog djelovanja na očuvanju zdravlja i povećanju kvalitete života.

Prema statističkim podacima 37 posto stanovnika Republike Hrvatske ima povišeni krvni tlak, što znači da svaki treći stanovnik ima vrijednost arterijskog tlaka veći od normalnih vrijednosti 140/90. Uzroci su pretilost, premalo tjelesne aktivnosti, prekomjerni unos kuhinjske soli, alkohol, pušenje, šećerna bolest, te oštećenje bubrega. Odaziv građana bio je veoma velik - mjerenju je u svakoj akciji pristupilo 80 do 100 građana, a kod nekolicine građana krvni tlak je bio u alarmantnim vrijednostima, koji ukazuju na ozbiljno poremećeno zdravstveno stanje.

Prilikom mjerenja djelatnici i volonteri Crvenog križa Pregrada podijelili su i letke s preporukama da je potrebno promijeniti loše životne navike i primijeniti programe prevencije na očuvanju zdravlja.

Reklama