Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

20.09.2017. 11:39:29 - Petra Vdović

7. IZDANJE STREET GIG-a NA BRANJU GROJZDJA

I nakon sedam let pregradski "Ostanjki" ostali u dvorištu Kantoci

Foto: Dalibor Grilec

Već sedmu godinu zaredom u sklopu manifestacije "Branje grojzdja" održava se Street gig u dvorištu Kantoci. Tim povodom razgovarali smo s organizatorima: bendom The Leftovers i Dankom Kantocijem, koji su nam otkrili kako je sve počelo.

"Zvučalo je kao da ima potencijala: loši instrumenti, puno volje, a mi mladi i nabrijani", tako o počecima pregradskog rock benda The Leftovers govori njihov pjevač i gitarist Dorjan Krušec, koji je još 2010. godine, zajedno s bubnjarom Markom Vdovićem osnovao bend Pregračanima najpoznatiji po Street gig-u na manifestaciji "Branje grojzdja".

I Marko i Dorjan prije The Leftoversa bili su dio drugih bendova. Međutim, nisu se u njima našli te su odlučili stvoriti nešto novo i njihovo. Otud i naziv The Leftovers ili kako sami vole reći: "Ostanjki." Svoj prvi nastup bend je imao u Zagorcu, koji dečki pamte kao poprilično amaterski jer nisu imali vlastitu opremu, a Dorjan je posudio bratovu gitaru. Nakon toga zaredali su se nastupi u lokalnim kafićima u kombinaciji s drugim bendovima. Jedna svirka u Oroslavju, ističu, bila im je posebno simpatična. Naime, okupile su se samo tri osobe, ali su gažu ipak odradili. Od nastupa koji su im ostali u ljepšem sjećanju, ističu onaj u Hard Place-u u Zagrebu, gdje im je, kao ugodno iznenađenje, podršku došao pružiti velik broj Pregračana. Od 2015. godine, Dorjanu i Marku se pridružuje Stjepko Golubić, a u bendu su se, osim njega, okušali i Tomislav Kušar te Dražen Šurbek.

Leftoversi kažu da sviraju samo ono što im odgovara, tj. ono što mogu sebi prilagoditi. Marko je taj koji je zadužen za odabir pjesama, on najviše osluškuje što bi mogli svirati. Kažu kako imaju i nekoliko vlastitih pjesama, ali dosad još nisu ništa pokušavali učiniti s njima jer taj posao zahtijeva puno slobodnog vremena, koje trenutno nemaju na raspolaganju jer rade i studiraju. Iz istog razloga nemaju vremena ni za više svirki pa ih zasad možemo čuti samo na tradicionalnoj uličnoj svirci, odnosno "Sreet gig-u" koja se svake godine održava u vrijeme trajanja manifestacije "Branje grojzdja".

Street gig uz rock'n'roll i gemište

U sklopu "Branja grojzdja 2011." Marko i Dorjan su "iz fore" planirali svirati negdje na cesti, primjerice kao što je to običaj na varaždinskom Špancirfestu. Tad je naišao Danko Kantoci ponudivši im spajanje na električnu energiju iz njegove stare kuće koja se nalazi u ulici Stjepana Radića, što se pokazalo kao zgodna lokacija jer se kuća nalazi u samom epicentru događanja zbog stalnog protoka posjetitelja manifestacije. Nakon malo razmišljanja, odlučili su kako bi najbolje rješenje bilo da bend uvuku u dvorište Kantocijevih jer će to izazvati pažnju brojnih znatiželjnika koji će proviriti u dvorište želeći saznati što se događa. Kako bi svim posjetiteljima bilo ugodnije, uz dobru rock'n'roll svirku, odlučili su nuditi besplatne gemište i tako su stvorili domaću i prijateljsku atmosferu. Svirku su uvijek nastojali održavati onaj dan koji je rezerviran za zabavnu glazbu na gradskom trgu kako bi ponudili alternativu, a i kako bi bili slobodni drugi dan otići na rock svirku. Zadnje dvije godine The Leftoversima se na Street gig-u pridružio lokalni bend "Tapatafko", a ove godine s njima će zasvirati "Man on  the Moof" te gosti iznenađenja.

 

 

Reklama