Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

08.11.2017. 15:51:05 - Grad Pregrada

Napustio nas Josip Stanjko, Pregračanin koji je krv nesebično darovao 158 puta

U 60. godini života napustio nas je Josip Stanjko, nesebični darivatelj krvi iz Sopota, koji je na akciji darivanja krvi održanoj početkom listopada ove godine krv darovao 158. puta.

Josip Stanjko rođen je 17. prosinca 1958. godine, a u veliku obitelj dobrovoljnih davatelja stupio je sa 18 godina starosti, od kada je kontinuirano i redovito pristupao akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, koje organizira Hrvatski crveni križ preko svojih gradskih društava, a u suradnji sa Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu.

Za svoju humanost i nesebičnost, kao i značajni doprinos razvoju i animaciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Gradu Pregradi, a posebno među mlađom populacijom, gospodinu Stanjku dodijeljena su sva priznanja predviđena Pravilnikom o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa. Također je dobitnik Državnog priznanja – Odličje Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske, kojeg mu je 2003. godine dodijelio predsjednik Republike Hrvatske.

Prošle je godine ostvario jubilarno 150. darivanje krvi, za koje mu je priznanje Hrvatskog Crvenog križa uručio župan Krapinsko -zagorske županije, a na prijedlog Gradskog društva Crvenog križa Pregrada dodijeljeno mu je javno priznanje povodom obilježavanja Dana Grada – Plaketu Grada Pregrade za osobite uspjehe i zasluge.

Dirljivom porukom na svojoj Facebook stranici od njega se oprostio Crveni križ Pregrada:
"Dragi Josipe, zahvaljujemo Ti na velikoj plemenitosti i humanosti koja je krasila tvoj život i kojom si spasio mnoge živote i vratio osmjeh na lice mnogim obiteljima. Tvoj dragi lik ostat će zauvijek u našim srcima, a Tvoja dobrota neka bude nagrađena u rajskim visinama.

Ispraćaj pokojnika održan je danas u 15:30 na gradskom groblju u Pregradi.

Reklama