Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.07.2011. 19:13:27 - Večernji list

Nekadašnje javno kupalište danas postalo odlagalište za otpad

Foto: Adrijan Tkalec

Malo je znano da su prije nešto više od pola stoljeća i Pregrađani imali svoje javno kupalište. Krajem tridesetih godina prošlog stoljeća, Sokolsko društvo u Pregradi je napravilo kupalište s jednim velikim i dva mala dječja bazena, no krajem 50-ih godina kupalište je zatvoreno.

Ti prostori koji su izgrađeni na gradskom zemljištu i dan danas zjape zapušteni. No, da betonski bazeni ne bi ostali sasvim prazni, pobrinuli su se mještani Pregrade kojima je bazen koji se nalazi tek dvjestotinjak metara od samog središta Pregrade postao idealno mjesto za odlaganje šute i ostalog smeća koje nastaje prl rušenju kuća ili gospodarskih zgrada.

Žalosna slika

- Doista je žalosno kako danas izgleda nekad omiljeno okupljalište žitelja Pregrade, ali i ostalih okolnih mjesta u Zagorju. Nekadašnje kupalište pretvoreno je u javno smetlište gdje svatko može dovoziti svoj "krameraj" iz kuća. Sve to događa se u neposrednoj blizini od samog središta i još uz "blagoslov" gradonačelnice Vilmice Kapac. Na sjednici Gradskog vijeća nekoliko puta predlagali smo da bi se ovo gradsko zemljište moglo pretvoriti u javnu površinu koja bi služila za piknik Pregrađana. To je idealno mjesto za roštiljanje, dječju igru, sportske aktivnosti, no gradonačelnica neće ni čuti za tu ideju, već dopušta da se taj prostor tako devastira. Budući da se u bazene navozi sve i svašta, a betonski okviri su od starosti postali jako porozni, strahujemo da će se onečistiti i potok Kosteljina koji je u neposrednoj blizini nekadašnjih bazena, rekli su Ivan Krog koji se još dobro sjeća nekadašnjih boljih vremena ovog javnog kupališta te pregradski oporbenjaci Marko Vešligaj, Stjepan Javornik i Josip Krušlin.


Gradonačelnica Pregrade Vilmica Kapac rekla nam je kako postoji odluka Gradskog vijeća da se na gradsku parcelu gdje su smješteni bazeni može uz odobrenje Grada dovoziti zemlja i šuta, no ona nema nikakvih saznanja da se dovozi i drugo smeće. Kaže kako će na teren poslati komunalnog redara te ako se utvrdi da se dovozilo smeće, protiv prekršioca će poduzetii odgovarajuće mjere.

Na teren komunalni redar

Postoji ideja da se na bazenima napravi klizalište i Grad bi jako želio urediti ovo zemljište, no trenutno o tome ne razmišljamo jer nemamo novca. Postojala su neka razmišljanja da na tom zemljištu napravimo gradsko klizalište, a po ljeti taj prostor iskoristimo sport i rekreaciju, no taj će projekt zasad morati pričekati, rekla je gradonačelnica V. Kapac.

 

U nastavku slijedi nekoliko fotografija s početka 40-ih godina prošlog stoljeća. Fotografirao Jurica Kantoci.

Reklama