Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.03.2016. 12:04:44 - TZ Pregrada

Počinje "Proljeće u Pregradi"

Program "Proljeće u Pregradi" tradicionalno započinje za Uskrs, a završava proslavom Praznika rada. Program počinje manifestacijom "Kostelska Uskrsna pištola", koja u izvornom obliku traje već gotovo petsto godina. Straža Grofa Keglevića, vlasnika Kostelgrada, u noći s Velike Subote na Uskrs čuvala je Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavilo se uskrsnuće Isusa Krista. Običaj danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske. Manifestacija se otvara na Veliku Subotu, 26. ožujka, na igralištu Područne škole Kostel. Program će uveličati sastav Vinski brati, a osim pucnjave iz pištola, možete razgledati izložbu "Uskrsni stol od tijesta" Udruge kostelskih žena u prostorijama škole te degustirati uskrsne slastice. Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti "Jutarnjicu" u šest sati. Pucnjeve iz kubura također ćete moći vidjeti i čuti i u Stipernici, u Pregradi ispred Zagorske katedrale te u Plemenšćini. Dan kasnije događaj se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.

U proslavu Dana Grada uvest će nas 1. travnja KUD Pregrada i njihovi gosti tradicionalnim koncertom za Dan Grada sposebnom svrhom. Naime, u tijeku je crowdfunding kampanja za Dječji vrtić "Naša radost" pa svakako dođite do dvorane OŠ Janka Leskovara  te svojom ulaznicom podržite projekt za naše najmlađe, Te večeri na gradskom trgu otvara se Šator dobre zabave. U petak će nastupiti Pirati i grupa Kingsi, u subotu Daddy Cool Band i tribute Balaševiću Neki novi klinci, a u nedjelju Optimisti Zagorja. Dan kasnije, 2. travnja očekuje nas nogometna poslastica; snage će odmjeriti reprezentacija hrvatskih gradonačelnika i veterani NK Pregrade.

Dan Grada, na Bijelu nedjelju, tradicionalno će započeti svetom misom, nakon koje slijedi defile povijesnih postrojbi ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Svečanom mimohodu nazočit će postrojbe iz Kostela, Vinkovaca, Požege, Križevaca, Karlovca, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO), uz Limenu glazbu Pregrada. Nakon protokola priprema se druženje s građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske, gdje će vrijedni lovci pripremiti i dijeliti gulaš. Po završetku prijepodnevnih događanja u Gradu, postrojbe i njihov domaćin "Povijesna postrojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" odlaze do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim, gdje će se zatvariti manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola" svečanim programom i streljanjem iz pištola. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža.

U danima koji slijede očekuju nas "Dani glazbe", koje nam priprema Glazbena škola Pregrada serijom radionica, gostovanja i koncerata od 4. do 8. travnja te orijentacijsko trčanje OK Kapele 10. travnja. Trke su u 11 i 15 sati, kategorije su urbano područje te urbano/šumovito/strmo područje, a prijaviti se možete do 4. travnja na: info@ok-kapela.hr. (Više informacija na: www.ok-kapela.hr).

11. travnja održat će se 10. sajam zdravlja, a 13. travnja u dvorani OŠ Janka Leskovara ugostit ćemo GfuK u Pregradi s komedijom "Političar", popularnog Zuhre. Ulaznice će po običaju biti moguće kupiti u pretprodaji te na ulazu u dvoranu po cijeni od 30 kuna. Gradska knjižnica priprema bogat program za Noć knjige koja će se održati 22. travnja. Očekuju nas potrage za blagom, humoristični igrokaz "Romea i Julio", gostovanje psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić, a moći ćete pogledati fotografije najaktivnijeg pregradskog fotografa Dalibora Grilca te vidjeti prikaz renesansnog života pod nazivom "Cijeli svijet je pozornica".

I ove će se godine ponovno održati akcija "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš", 23. travnja po mjesnim odborima Pregrade, uz suradnju s lokalnim udrugama i entuzijastima. Program "Proljeće u Pregradi" završava 1. svibnja proslavom Praznika rada na Kunagori uz grah, u Stipernici te na Vinagori, gdje će se cjelodnevnim kulturno-zabavnim programom slaviti i dan Sv. Josipa radnika.

 

Reklama