Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

10.05.2015. 22:45:21 [Gornja Stubica] - PP KZŽ "Kostelska pištola - Keglevićeva straža"

PP KZŽ "Keglevićeva straža" na 18. Danima za Rudija

PP KZŽ "Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" sudjelovala je na 18. danima za Rudija koji se obilježavaju u čast stožernom brigadiru Rudolfu Perešinu. 

Rudolf Perešin postao je poznat po svojem preletu iz Bihaća u Klagenfurt gdje je prilikom slijetanja rekao rećenicu koja vječno ispisana u obranu Republike Hrvatske: "Nemogu i neću pucati na svoj narod". To su riječi koje je Rudolf Perešin izrekao prilikom slijetanja u Klagenfurt, jer su sve zračne luke bile pod okupacijom JNA.

Obilježavanje je počelo u 10 sati svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi Svetog Jurja u čast Rudiju. Na misi je blagoslivan kamen temeljac spomen hiže Rudolfa Perešina koja će se graditi u Gornjoj Stubici. Nastavljeno je obilježavanju u spomen parku Rudolfa Perešina. Keglevićeva straža Kostel glasnim je pucnjem u podne najavila početak 18. po redu Susreta za Rudija. Cvijeće i svijeće pred bistom Rudija uz prigodne govore položili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vlado Bagarić, bivši predsjednik Ivo Josipović, izaslanik Ministarstva obrane Viktor Koprivnjak te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Dražen Šćuri, zatim delegacija Grada Zagreba s Milanom Bandićem, delegacija Krapinsko – zagorske županije na čelu s županom Željkom Kolarom i njegovim zamjenikom Anđelkom Ferekom – Jambrekom, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i njegov zamjenik Vladimir Škvorc te predsjednica Općinskog vijeća Đurđica Labaš s predstavnicima udruga i ustanova Gornje Stubice, predstavnici organizatorskih udruga, obitelj Rudolfa Perešina i mnogi drugi. Spektakularnim aeromitingom završeni su 18. Dani za rudija Zapovjednik HRZ-a i PZO-e general bojnik Dražen Šćuri s PP KZŽ "Keglevićevom stražo Kostel"

Više fotografija možete pogledati ovdje.


Reklama