Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.10.2016. 12:33:40 - Petra Vdović, Zagorski list

U Pregradi otvorena izložba skulptura u tehnici paverpola, prva takva u Hrvatskoj

U Gradskoj knjižnici Pregrada prošlog je petka otvorena izložba "Moj svijet skulptura i slika" autora Roberta Zupaneca iz Rogaške Slatine. Ova izložba prva je takva u Hrvatskoj jer su izložene skulpture oblikovane posebnom tekstilnom tehnikom paverpol, čija je osnova vodena baza.

Tom nesvakidašnjom tehnikom izrađivanja skulptura Robert Zupanec počeo se baviti prije osam mjeseci, iako ga takva vrsta umjetnosti zanima već trideset godina. "Od djetinjstva sam zaljubljen u skulpture i uvijek su me zanimale tehnike koje nisu uobičajene. Zato sam se odlučio za paverpol. Radio sam bez ikakvog predznanja, gledao sam nekoliko Youtube videa i to je bilo to. Sa svakom novom skulpturom sam se izvježbao", kaže Zupanec kojemu je ovo prva izložba. Svoje skulpture autor počinje izradom temelja iz žice, a nakon toga tkaninu namoči u paverpol i oblikuje oko osnove. Tkanina zadržava svoj uzorak i boju, a skulpture se po želji mogu bojati akrilnim bojama.

Inspiraciju za rad, kako kaže, crpi iz meditacije i reiki tehnike, odnosno liječenja energijom čime se inače bavi. Njegove skulpture različite su tematike te nose poruke koje svatko može interpretirati na način koji mu odgovara te ih stoga, kako sam kaže, ne želi etiketirati nazivima, nego prepušta ljudima da sami daju značenje pojedinoj skulpturi. Otvorenje izložbe uveličao je tuba kvartet Glazbene škole Pregrada.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

 

Reklama