Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.09.2017. 17:22:23 - TZP Srce Zagorja

Završila 47. manifestacija "Branje grojzdja"

Foto: Hrvoje Šorša

Završila je manifestacija "Branje grojzdja Pregrada 2017". Iza nas je devet dana prepunih zabavnih, kulturnih, eno-gastronomskih i sportskih događaja koji su obilježili našu najpoznatiju manifestaciju, koja se ove godine održala po 47. puta. Ove godine uvedena su dva velika noviteta. Po prvi puta je održan festival "Vinske popevke i napitnice" u organizaciji KUD-a Pregrada i Radia Kaj, a sama manifestacija vratila se korijenima iz daleke 1939. godine te se otvorenje održalo u vinogradu OPG-a Zdolc. Otvorenju su nazočili predsjednik SDP-a Davor Bernardić, župan Željko Kolar, saborska zastupnica Marija Puh i mnogi drugi. Uz tamburaše KUD-a Pregrada, domaće kobasice, gibanice, pečenu patku i finu kapljicu pobrala se "belina", a otvorenje je obilježila potraga za "tajanstvenim grozdom".

Prvi vikend manifestacije Plesni studio DIV i Gradska knjižnica pripremili su program za djecu, a u goste im je došla breakdance skupina iz Rogateca te artistica na štulama iz Zagreba. Koncert klapa na kojoj su nastupili Kmeti kao domaćini ŽVA Soteliama i Kirjales bio je ispunjen do zadnjeg mjesta, a u  nedjeljno popodne KUD Pregrada izveo je nagrađenu predstavu "Prijateljstvo i ljubav".

Tjedan manifestacije obilježila su razna kulturna, dječja i sportska događanja. Predstavljena je "pametna klupa" u sklopu projekta ride&bike, a održana je promocija enciklopedije Hrvatskog Zagorja te projekt "Klet – središte društvenog života". Za eno-gastro dio pobrinula se Srednja škola Pregrada te uvijek prisutna Udruga kostelskih žena s degustacijom pripravaka od grožđa. U četvrtak revijalnom utakmicom veterana NK Pregrada koje su "pojačali" gradonačelnik Vešligaj i župan Kolar te Hrvatskih svećenika najavljen je uvod u veseli vikend. Tu večer na gradskom trgu nastupili su Razdor i Zadruga i zagrijali publiku.

Foto: Hrvoje Šorša

U petak su održane dječje igre i biciklijada te jubilarne 20. Berbarije s dvadesetak gostujućih vrtića. Gljivari su otvorili izložbu gljiva te skuhali gljivarski kotlić za sve posjetitelje. Glavne ulice grada tog su se dana zatvorile i pretvorile u pješačku zonu. Trg se ispunio tradicijskim sajmom s najfinijim domaćim proizvodima i rukotvorinama. Vinari udruge "Dobra kaplica" i "Vino Zagorje" ugostili su vinare iz Iloka i Međimurja te omogućili vrlo posjećenu i za nepce ugodnu degustaciju ponajboljih vina.

Foto: Hrvoje Šorša

Te večeri održan je i festival "Vinske popevke i napitnice". Između 15 natjecatelja pobjedu je odnioo ŽVS Lire iz Đurmanca skladbom "Jesensko kopanje", a skladba "Veseli Zagorci" Milene Kostanjšek i Dijane Stefanović u pratnji tamburaša KUD-a Pregrada osvojila je nagradu publike. Večer su zaokružili gosti iz Slovenije, Ansambl Okrogli muzikantje. U subotu je LD Kuna održao uvijek vrlo posjećeno gađanje glinenih golubova na Kunagori, a moto-alka je zabilježila rekordan broj prijavljenih automobila te je trajala gotovo dva sata na toplom rujanskom suncu. Večer je uz završetak nogometnog kupa mjesnih odbora začinila dobra zabava uz grupu Fortuna te koncert Lidije Bačić koji je u potpunosti ispunio trg.

Foto: Hrvoje Šorša

 

Foto: Hrvoje Šorša

Nedjelja je tradicionalno započela planinarskim pohodom na Kunagoru, a novitet je bio defile Zagrebačkih mažoretkinja, koje od nedavno imaju bazu za pripreme u našem gradu. Uz pratnju Limene glazbe Pregrada razbudile su građane, uljepšale ulice i gromoglasno najavile krunu događanja – Povorku beračica i berača. Ovogodišnja povorka imala je čak devet prijavljenih zaprega. Među njima bilo je i malenih sa ponijima, a posebno se istaknula povorka koju su vukle krave. Žiri iz redova folklorne skupine KUD-a Pregrada prepoznao je njihov trud te su upravo oni proglašeni najboljim kolima. Podijeljene su i nagrade za najboljeg berača i beračicu, te nagrade najmlađim i najslađim malenim beračicama i beračima.

Foto: Hrvoje Šorša

Foto: Hrvoje Šorša

Foto: Ana Rogić

Karakteristika ovogodišnjeg "Branja grojzdja", uz sva sportska i zabavna događanja, ipak je povratak korijenima i tradiciji te kulturi. Broj posjetitelja na središnjoj svečanosti pokazao je koliko građani, posjetitelji i turisti cijene trud i volju preko 200-tinjak sudionika koji su uprizorili povratak iz berbe i završetak radova te s njima slavili u nedjeljno popodne i uživali u svim blagodatima koje su berači i beračice donijeli na kolima.

Reklama