Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

28.11.2009. 20:30:59 - Ivan Kantoci Vanč

Hrvoje Petrač i zvuk našega duha...

Gledam gornju sličicu iz djetinjstva. Oni koji su na njoj prepoznati će se. ‘Foto Horvat' bio je u ono vrijeme majstor pregradske fotografije. Proslavljamo rođendan u susjedstvu uz coctu, nekoliko jabuka, par slatkiša i prigodnu tortu koju su napravile ruke vrijedne mame Kapac.

Životi su nam krenuli raznim stranama. Ime Hrvoja Petrača (treći s desna) izgleda, najdalje je stiglo . Nažalost manje po dobru a više po zlu. No i njemu i svakom od nas život bi i dalje trebao biti nešto sveto.

Svako od nas nosi svoju životnu priču. Hvala Bogu svi smo živi. I kad to kažem hoću razmišljati o životu na način koji nismo naučeni. Život promatramo često kao nešto samo po sebi opravdano. Vrijednosti života često nismo ni svijesni. Onoliko koliko nismo ni svjesni da svaki dah našeg života prije svega jest nešto sveto.

Jod Hee Vaf Hee, (JHVH) najsvetije je ime židovske vjere. Neizrecivo ime sastavljeno od četiri suglasnika vrlo se teško izgovara. A kad se i izgovori, onda, to sveto ime svega onog što postoji, zapravo jest zvuk disanja!

Cijenimo li dovoljno naš dah? Cijenimo li dovoljno život sam? Zamjećujemo li u dovoljnoj mjeri naš dah (duh)? Odnosimo li se dovoljno odgovorno prema onom najsvetijem?  Ako to ne činimo, zbog čega se pitamo o posljedicama? Život se isplati poštovati! Zvuk našeg daha (duha) sveti je!

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama