Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

25.09.2017. 13:55:56 - Ivan Kantoci

Pregradski kraj, naše obitelji i preci

Tko od stanovnika pregradskoga kraja ili rodom iz tog najdražeg kutka na zemlji ne bi htio znati nešto više o svojim precima nego što sada zna? Koja su sve imena dobivali, kada i gdje su se rađali, nalaze li se njihova imena i prezimena negdje zapisana? Pitanja su to na koja tražimo odgovore kad tad svi koji smo rodom iz ove ili one obitelji u pregradskome kraju.       

Pišući u jednoj od svojih kolumni (Limburg Stirum i dvorac Dubrava) o svom obiteljskom pretku Josipu Kantociju , kojemu je 1802. godine preseljena kuća s prostora na kojem stoji današnja pregradska župna crkva, izrazio sam znatiželju, ali i pitanje hoće li mi ikad biti moguće krenuti putem traženja arhivskih podataka svojih pregradskih predaka jer sam ovdje u Nizozemskoj, u kojoj živim i radim već više od 30 godina, toliko udaljen od Pregrade i Hrvatske. Možda će me, mislio sam, netko iz mlađe generacije Kantocijevih iz Pregrade u tome preteći. Arhivi su im blizu i zbog udaljenosti više dostupniji nego meni. Gotovo je grijeh, ako si u prilici, ne zaviriti u najstarije sačuvane matice krštenih župe Pregrada od godine 1671.  pohranjene u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu i Varaždinu. Nitko se od njih, koliko mi je poznato, još nije dao u taj posao. Mene pak znatiželja nikako da ostavi na miru.

Zahvaljujući upravo toj znatiželji, pred neko sam vrijeme, slučajno ili ne, vrludajući internetom napokon nabasao i na mikrofilmove tih najstarijih pregradskih matičnih knjiga iz Hrvatskog državnog arhiva. O kolika radost i ushićenje! Mikrofilmovi tih najstarijih pregradskih matica nisu dostupni internetom preko web stranica  Hrvatskog državnog arhiva (www.arhiv.hr), čemu sam se nadao, nego na moje veliko iznenađenje preko web stranica servisa najveće genealoške organizacije na svijetu Genealoškog društva Utah ("GSU") www.familysearch.org. Na toj sam web stranici otvorio svoj korisnički račun (account) i ubrzo zatim na zaslonu mog osobnog računala osvanuli su mikrofilmovi najstarijih sačuvanih Matičnih knjiga župe Pregrada:

  • Matične knjige rođenih: 1671–1688; 1691-1737; 1738-1755; 1756-1796; 1796-1835; 1835-1857; 1849; 1858-1872; 1874-1878.
  • Matične knjige vjenčanih: 1682 1709; 1753-1796; 1796-1857; 1849; 1858 – 1902.
  • Matične knjige umrlih: 1765-1796; 1796 – 1857; 1858 – 1886; 1886 – 1906; 1906 – 1911.

Uz mikrofilmove pregradskih matičnih knjiga dostupni su i mikrofilmovi sačuvanih matičnih knjiga susjednih župa Kostela, Vinagore, Desinića, Taborskog, Prišlina, Krapinskih Toplica i mnogih drugih, kao i različiti popisi na kojima se nalaze imena s podacima naših iseljenika u Ameriku.

Kako krenuti u potragu za svojim precima 

Prvi korak je otvaranje osobnog korisničkog računa na internet adresi https://www.familysearch.org . Nakon uspješne prijave traženje može početi. U tražilicu upišete prezime svoje obitelji te mjesto rođenja. Kao rezultat pojavit će se ime i prezime člana vaše obitelji s datumom i mjestom krštenja i imenima roditelja. Klikom na simbol fotoaparata stižete do mikrofilma na kojem možete te podatke pročitati u originalu. Nisu svi članovi vaše obitelji dostupni putem tražilice već je potrebno izlistavati stranicu po stranicu i tražiti u različitim maticama po godinama, mjesecima i danima kada su koji od predaka kršteni, vjenčani ili umrli.     

Najstarija prezimena pregradskog kraja zabilježena u najstarijoj sačuvanoj matičnoj knjizi krštenih župe Pregrada

U najstarijoj sačuvanoj matičnoj knjizi krštenih župe Pregrada u kojoj su zabilježena krštenja u župi od godine 1671. do godine 1688. nalaze se imena krštenih, njihovih kumova i roditelja počevši od posljednjih dana mjeseca studenog 1671. godine, te po mjesecima i danima krštenja sve do 1688. godine. Nakon mikrofilma najstarije matice slijede i ostale kao što je iznad navedeno. Djeca su se u ono vrijeme redovito krstila istoga dana kada su i rođena, tako da je datum krštenja ujedno i datum njihova rođenja.

Iz te najstarije sačuvane matične knjige krštenih, i najstarijih mjeseci i dana možemo doći i do najstarijih prezimena pregradskog kraja zabilježenih u župnim matičnim knjigama. Datumi krštenja u mjesecu studenom 1671. godine nisu vidljivi. Može ih se slijediti od prosinca 1671. godine pa nadalje. Za ovu priliku navodimo krštene u mjesecu studenom i prosincu 1671. i siječnju 1672. Tako doznajemo da su najstarija pregradska imena i prezimena zabilježena u najstarijim sačuvanim pregradskim maticama krštenih sljedeća:   

1671.

Studeni

Nikola sin Nikole i Ane Strabić, kumovi Petar Jantolić i Ana Gajšak

Fabijan sin Petra Panjkret i Katarine Mišek, kumovi Andrija Hršak i Katarina Bišćan

Ivana kći Petra Horvat i Uršule Gorup, kumovi Filip Kristofić i Ana Kovačić

Prosinac

1. Ivan sin Ivana Lovrečić , kumovi Jakob Petek i Magdalena Borostain

2. Fabijan sin Jurja Krančić i Katarine Vrhovski, kumovi Petar Kolenko i Magdalena Krsnik

2. Ivan sin Jurja Gretić i Magdalene Štruk, kumovi Mihael Vrhovski i Gertruda Vrhovski

10. Gertruda kći Ivana Kukec i Magadalene Bukoški, kumovi Petar Gorupić i Uršula Očković

       Fabijan sin Petra Šoštar i Katarine Križanić, kumovi Mihael Strabić i Helena Pišek

12. Gertruda kći Martina Zdešić i Uršule Škerlić, kumovi Mihael Strabić i Helena Pišek

13. Gertruda kći Martina Grošek i Gertrude Osrečki, kumovi Fabijan Osvaldić i Katarina Mikulaš

17. Toma sin Jurja Kudenski i Gertrude Strabić, kumovi Juraj Gretić i Helena Percaić

17. Gertruda kći Ivana Petrinić i Magdalene Šoštar, kumovi Luka Vrhovski i Doroteja Leskovar

21. Helena kći Martina Kukol i Katarine Guzlar, kumovi Florijan Lučin i Gertruda Simonka

22. Stjepan sin Ivana Belošević  i Ane Zerbilć, kumovi Petar Kunštek i Barbara Lozinčić

24. Agneza kći Fabijana Lakus i Ane Lakus, kumovi Andrija Kumpri  i Helena Zdešić

29. Doroteja kći Ivana Zdešić i Ane Vnučić, kumovi Marko Zdešić i Uršula Gajšak

31. Barbara kći Nikole Brezak i Uršule Fdel, kumovi Toma Frnuk i Doroteja Gotlih

 

1672.

Siječanj

4. Doroteja kći Pavla Jug i Gertrude Lazar, kumovi Martin Prekriški i Gertruda Petek

5. Katarina kći Mihaela Mrkus i Doroteje Ilijaš, kumovi Andrija Očko i Uršula Krsnik

5. Gertruda kći Martina Konrat i Uršule Kušar, kumovi Marko ? i Ana Jantolić

11. Juraj sin Petra Gorup i Katarine Jurinić, kumovi Ivan Kukol i Gertruda ?

12. Dorotea, kći Jurja Ljubić i Ane Petanjek, kumovi Ivan Brezak i Gertruda ?

19. Juraj sin Luke Novak i ? , kumovi ? Golec i Agneza Gajšak

23. Juraj sin Martina Kamenski i Margarete Lakus, kumovi Juraj Očko i Uršula Gabrovški

23. Helena kći Andrije Martinka i Katarine Jug, kumovi Matija Panjkret i Helena Zlatolas

25. Gertruda kći Petra Leskovar i Margarita Podgorski, kumovi Stjepan Mrkus i Gertruda Leskovar

25. Matija sin Jurja Osrečki i Gertrude Lazar, kumovi Juraj Škreblin i Margarita Osrečki

28. Suzana kći Fabijana Gorup i Doroteje Filipčić, kumovi Marko i Ana Zdešić

Kantocijevi?

Za Josipa Kantocija sam pronašao da je rođen i kršten 23. studenog 1763. godine. U vrijeme kada mu je 1802. godine preseljena kuća s prostora današnje župne crkve bio je star 39 godina. Otac mu je bio Andrija Kantoci, a majka Barbara rođena Županić. Kumovi na krštenju bili su Juraj Horvat i Barbara Kolar, a krstitelj je bio kapelan pregradske župe Josip Špinderle.

Foto: 23. studenog ( 1763.) kršten je Josip zakoniti sin Andrije Kantocija i Barbare Županić, krsni kumovi Juraj Horvat i Barbara Kolar, krstitelj Josip Špinderle.


Uz datum rođenja i krštenja Josipa Kantoci pronašao sam i datume rođenja i krštenja njegove djece, kćeri Ane rođene 11. travnja 1793. god. i sinova, Ivana rođenog 25. rujna 1795. god., Josipa rođenog 18. siječnja 1798 god., Ivana rođenog 22. ožujka 1801. god., Andrije rođenog 15. studenog 1807. god. i Petra rođenog 7. ožujka 1809. godine. Josipov sin Petar Kantoci bio je otac mog pradjeda Franje Kantocija, rođenog i krštenog 2. travnja 1839. godine i umrlog 1. kolovoza 1915. godine. Petrova majka je Barbara Kantoci rođena Klenovšak. Moj djed  Eduard kojeg nisam poznavao jer je umro 1946. god. prije mojeg rođenja, pronašao sam da je rođen i kršten u Pregradi 15. kolovoza 1868. godine. Kod podataka o krštenju Franjine djece počelo se i s upisivanjem adresa stanovanja, te se kao adresa navodi Pregrada, kućni broj 28 i 29.

Uz njih pronašao sam i velik broj ostalih Kantocijevih obitelji s adresa na kućnome broju 28 ili 29 i iz različitih vremenskih razdoblja koje su rađala i krstila svoju djecu, među njima: Andrija Kantoci i Barbara rođena Makar, Andrija Kantoci i Katarina rođena Ivanko, Ivan Kantoci i Katarina rođena Škreblin, Martin Kantoci i Julijana rođena Orlović, Ivan Kantoci i Magdalena rođena Gretić, Juraj Kantoci i Barbara rođena Tuđina, Albert Kantoci i Barbara rođena Vdović, Josip Kantoci i Terezija rođena Šolman, Stjepan Kantoci i Marija rođena Pasariček. Ovdje navoditi svu njihovu djecu koju sam pronašao bilo bi previše. No sva ta imena dio su mnogih grana s obiteljskog stabla Kantocijevih koje su mi polako počele biti sve vidljivije. Andrija i Barbara Kantoci svoju su djecu, među njima i mojeg direktnog pretka Petra Kantocija krstili još u staroj pregradskoj crkvi izgrađenoj u 14. ili 15. stoljeću. Bili su vjerojatno i svjedoci gradnje današnjeg 'farofa' tj. župne kuće koju je iznad njihove kuće a nedaleko od stare crkve započeo graditi župnik Gašpar Mihelić 1749. god. i njezina dovršetka 1786. godine za župnika Stjepana Augustića. U svojem sam traženju stigao do Josipa i njegovih roditelja iz godine 1763. No, u starim pregradskim maticama još je puno listova koje kanim prolistati. Sve do onih iz 1671. godine.  Nadam se pronaći i datum rođenja i krštenja Andrije Kantocija i mojih i njegovih daljnjih  predaka. Dostupni mikrofilmovi pregradskih matičnih knjiga preko https://www.familysearch.org pri tom su mi najpouzdaniji i najpotpuniji izvor. No uz sva ta nova i nepoznata imena javlja se i želja saznati tko su bili svi ti preci, što su sve radili, čime su se bavili, što su sve proživljavali tijekom svojega života. Arhivi zasigurno čuvaju mnoge tajne, mnogo toga još nepoznatog, sakrivenog. Izazov je to kojemu se, u ne tako dalekoj budućnosti i u okviru svojih mogućnosti kanim posvetiti. Hoće li mi to i koliko poći za rukom vrijeme će pokazati.

Možda sam i tebe dragi čitatelju ili draga čitateljice zainteresirao otkrivši ti mogućnost  jednostavnog uvida u najstarije pregradske matične knjige. Istraživanje i nova saznanja o imenima tvojih predaka i datumima njihova rođenja/krštenja, ali i o njihovim životima uopće, zasigurno će i tebi pružiti veliko zadovoljstvo. Ako, kao i ja, i ti kreneš na taj put dobro će ti doći i jedna vrlo korisna knjižica izdana u Pregradi od izdavača MATIS d.o.o. Autori su Mladen Paver i Gordan Gledec. Knjiga nosi naslov 'Pred zagonetkom obiteljskog stabla', Priručnik za istraživanje obiteljskog rodoslova. Uredio ju je i 2009. godine u Pregradi izdao Boris Krizmanić. Na tome nam putu naše obitelji i preci mogu postati još bliži, a pregradski kraj s njima još ljepši i draži.   

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama