Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

28.12.2007. 11:19:16 - Ivan Kantoci, Vanč

Gradimo Grad zajedno s mladima

Poštovani članovi Poglavarstva Grada Pregrade, poštovana Gradonačelnice,

u vašem očitovanju na izjavu Gradskog odbora SDP-a Pregrada a vezano uz ZEFRU i Dom Kulture odnosno stari disco klub, tvrdite jedno a svojim ponašanjem radite drugo. U izjavi tvrdite kako sve činite kako bi se Pregrada razvila u grad u kojem bi ispunjavanje svih životnih potreba bilo moguće. Tvrdite da vam je najveća vrijednost ona koja omogućuje mladim ljudima da mogu vršiti izbor. Zbog čega to ne potvrđujete u praksi? Zbog čega ne ulažete napor i pristupite sporazumijevanju s mladima nego sve više i više namećete samovolju.
Jedna emocionalna, mladenačka izjava Marka Vešligaja prigodom otvorenja Galerije, u kojoj je rekao da nije vjerovao i da neće vjerovati u rušenje Doma kulture, toliko vas je, s obzirom na vaše planove, ispunila nepovjerenjem i neopravdanim strahovima, te ste povjerenje u mlade ljude, zbog te jedne osobne izjave, zamjenili s nepovjerenjem prema ZEFRI.   
I kad je na sjednici Gradskog vijeća 10. srpnja Marko Vešligaj htio reći da ZEFRA nije protiv uređenja trga i rušenja Doma kulture te da su Gradu poslali prijedlog za korištenje galerije do odluke o rušenju, i onda je prednost data nepovjerenju a ne povjerenju. Marku je oduzeta riječ.
 
Iracionalni strah prema tim mladim ljudima zauzeo je kod vas prilično maha. Povjerenje u njih zamjenili ste strahom da ih nikad nećete dobiti van iz Doma kulture. Kako ste mogli bez otvorenog razgovora s tim mladim ljudima početi dovoditi u sumnju izvedivost vlastitih planova i programa. Zbog čega ste svoje nepovjerenje pretvorili u njihovu odgovornost. 

Neopravdani je to i iracionalni strah koji nikome ne koristi već svima nanosi štetu. Sve više sukoba a sve manje sporazumijevanja to samo potvrđuje. 
Pozivate se na program (HDZ-a i HSS-a) kojim odgovarate Gradskom vijeću i svim građanima Pregrade. Kao da je to dovoljno! I HDZ i HSS u svojim temeljnim načelima pozivaju se na temeljna načela demokracije i kršćanske civilizacije, na humanističku i socijalnu osjetljivost. Pa zbog čega u ovom slućaju to ne pokazujete i u praksi? Od kuda tolika  sumnja u mlade ljude. Zbog čega ih pretvarate u ljude sumnjivih namjera. Zbog čega svojim sumnjama sijete strah o mladim ljudima? Zbog čega mladi ljudi ne bi mogli ili smjeli utjecati na članove Poglavarstva? Od kuda vam sumnja u mlade ljude kao sumnjivce koji ozbiljno namjeravaju izazivati sigurnost članova Gradskog poglavarstva? Možete li vaše tvrdnje  podkrijepiti činjenicama ili samo vlastitim bezrazložnim strahovima?         
Ne namećite samovolju mladim ljudima u Pregradi. Time oduzimate i njima i sebi budućnost.

Predlažem vam što prije u novoj 2008. godini pozvati vodstvo i upravni odbor Zefre na sprazumijevanje radi zajedničke bolje budućnosti. Pitajte ih za mišljenje o vašem zaključku o rezerviranju građevinske parcele za izgradnju objekta namjenjenog udrugama u Poslovnoj zoni u Pregradi. Pozovite ih na razgledanje parcele. Pozivate ih na davanje prijedloge idejnih rješenja. Tražite od njih mišljenja kakve prostore bi trebali za njihove projekte i aktivnosti. Recite im da ste pogriješili kad ste od Marka Vešligaja čuli samo njegovu nevjeru o rušenje Doma kulture odnosno starog diska, a niste čuli što je Marko prije toga rekao: dokazali smo da znamo, da možemo i da hoćemo.
Gradite Grad zajedno s mladima. Privucite ih k solidarnom sudjelovanju. Ne gradite Pregradu nezainteresiranih mladih ljudi. Ne gradite grad u kojem bi temeljno pravo na sudjelovanje u javnom životu bilo zanijekano u korijenu, jer bi se to smatralo prijetnjom za Gradsku vlast. Gradite Pregradu, potvrđujući u praksi kako svaki mladi čovjek može biti pravi čimbenik društvenog i političkog života u gradu. Potvrđujte vrijednosti za koje se zalažete. Ne niječite ih!

Sretna vam i uspješna 2008. godina!

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama