Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

10.12.2007. 19:06:21 - Josip Krušlin

Pregradska zanovijetanja

Zefra Nostra

I taman kad smo svi već pomislili da je "Afera Dom kulture" iza nas, kad smo svi već malo zaboravili na to i počeli se baviti drugim stvarima dogodi se jedno očitovanje Gradskog nam poglavarstva i eto nas opet tamo gdje smo stali prošli puta...

Na početku nekoliko ograda jer nekima očito treba više puta da im uđe:

  • tekst i oprema ovog članka predstavljaju moj osobni stav koji kao takav ne predstavlja nužno stav niti Zefre niti Pregrada.info portala niti kuburaškog društva Grof Keglević niti Društva za oslobođenje vrtnih patuljaka,
  • nisam član niti SDP-a niti Foruma mladih SDP-a niti bilo koje druge političke opcije.

 

Daklem, kako sam od "struktura" prozvan za najradikalnijeg člana Zefre moram paziti na svoj radikalni ugled i reagirati na dopis koji je udruga Zefra dobila ovih dana od Grada. O čemu se radi? 

Udruga Zefra je tamo negdje u travnju mailom poslala raznim institucijama obavijest o učinjenoj nepravdi u vidu izbacivanja iz Doma kulture. Mail dobio i Ured za ljudska prava pri Vladi RH. Prije nekih mjesec dana (neš ti brzine) od Ureda je pregradskom Gradskom poglavarstvu stigao zahtjev za očitovanjem o navedenom slučaju. Gradsko poglavarstvo odgovorilo na zahtjev, a iz Ureda za ljudska prava poslali su Zefri kopiju odgovora. I tu sad počinje najbolji dio...

Dopis: 

Kliknite na sliku za uvećanu verziju

Kliknite na sliku za uvećanu verziju

Kliknite na sliku za uvećanu verziju

Kliknite na sliku za uvećanu verziju

Odgovor je prepun konstrukcija koje graniče s najgorim krimićima i tu me odmah podsjetilo na Zefru  kao najgoru mafijašku organizaciju. Pojmovi poput "humanitarnog" kockanja koje upotrebljavaju za opisivanje humanitarnih turnira u belotu (kojima su mladi dva puta pomogli Crveni križ i dva puta Društvo Naša djeca) pokazuju na koji način je intoniran ovaj dopis.

Najgora konstrukcija s najvećom težinom je ona u kojoj navode kako je "...postojala opravdana sumnja na ozbiljno izazivanje sigurnosti i života članova Gradskog poglavarstva". Stvarno ne mogu zamisliti kako se oni osjećaju zbog toga niti u kojoj fazi su se članovi poglavarstva osjetili životno ugroženim od članova Zefre. Možda im je život bio ugrožen kad smo ih pozvali na otvorenje galerije Doma kulture koji je valjda i već tada imao lošu statiku (ali čemu onda osmjesi na njihovim licima?). Najponiznije se ispričavam u ime Zefre na pozivanju!

Dio bitnijih netočnih navoda ću ukratko ispraviti...

Prvi mi je glas da je Zefra na sjednici Poglavarstva 30.siječnja kritizirana radi nenamjenskog i neodgovornog trošenja proračunskih sredstava za uređenje prostora (zbog takvih su i traženi zapisnici sjednica Poglavarstva). Također netočno je da Poglavarstvo nije bilo upoznato s radovima u Domu kulture. Denis Burić, koji je bio voditelj radova, u više je navrata obavještavao Gradonačelnicu o planiranim radovima. Također je s time bio upoznat i Milan Burić.

Drago mi je da je napisano kako je kako je peticija predana Poglavarstvu s obavezom dostavljanja iste Gradskom vijeću. Činjenica je da gradski vijećnici uopće među materijalima za Gradsko vijeće nisu imali primjerak peticije niti bilo kakvu drugu informaciju osim navođenja pojma peticija (doslovno: "peticija ZEFRE"). Iz nastupa vijećnika je također bilo vidljivo da nisu pojma imali o kakvoj peticiji se radi. Članovima Zefre nije bilo dopušteno javljati se za riječ na toj sjednici jer nisu bili službeno pozvani.

 

Slijede tri meni omiljena odlomka koja ću prenijeti u cijelosti:

Nisu im dostavljeni dokumenti iz tada nezavršenog upravnog postupka Grada i Konzervatorskog zavoda zbog njihove moguće zlouporabe i pritiska na strane postupka. Zapisnici Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća također im nisu dostavljani jer nisu bitni za predmet, budući da Zaključci predstavljaju volju Gradskog poglavarstva, a što je tko rekao samo razlog za manipulaciju i ogovaranje pojedinaca. Osim toga, postojala je opravdana sumnja na njihovo onemogućavanje članova Gradskog poglavarstva da nepristrano djeluju, na ozbiljno izazivanje sigurnosti i života članova Gradskog poglavarstva.

Također postojala je opravdana sumnja u njihovo onemogućavanje provođenja gospodarske politike grada. Njihov poznati način rada zloporabe moći interneta i napisane riječi protkane uvredama na račun pojedinca - članova Gradskog poglavarstva ili Gradskog vijeća uz demagogiju i manipulaciju javnošću (nazvali su zgradu bivšeg disko kluba Centrom za kulturu, igranje bele za novac humanitarnom akcijom, prodaju alkohola djeci i na crno proslavom svetaca i sl., javnosti su prezentirali za potpisivanje peticije da su oni uložili 2.500 sati rada, svojih 50.000 kuna i da su izbačeni nezakonito iz "svog" prostora koji su koristili "nekoliko godina" i slične netočnosti).

Gradsko poglavarstvo je imalo velike planove s ovom udrugom. Željelo se organizirati sve mlade ljude grada Pregrade, osnovati Centar mladih Županije sa sjedištem u Pregradi. Pojedinci su to izigrali zbog vlastitih materijalnih interesa radeći na nezakonit i nedozvoljen način i zbog toga je grad odustao od Programa mladih na čijem će čelu biti takvi ljudi, ali sigurno neće odustati od Gradskog programa mladih grada Pregrade sa namjerom da njeguje i štiti zdravo društvo i najveće ljudske vrijednosti, bez alkohola, droge i nezakonitih djelatnosti.

Uh... Ukratko - hrpa gluposti.

Konkretno:

  • U Zakonu o pravu na pristup informacijama (čl.8.st.2.) točno je navedeno kad se zatraženi dokumenti ne trebaju dati. I među tim razlozima nema pojmova "moguća zlouporaba i pritisak" i "nisu bitni". Predmet je na sudu, pa se nadam da ćemo uskoro dobiti tražene dokumente.
  • Zanima me kakva je to "opravdana sumnja u onemogućavanje nepristranog djelovanja članova Poglavarstva" i "ozbiljno izazivanje sigurnosti i života članova". Zaista me zanima...
  • Pojam "onemogućavanje provođenja gospodarske politike" je već iskorištena od strane Milana Burića na Gradskom vijeću tako da me ne iznenađuje, ali nikako nema veze s istinom. Zefrin prijedlog je bio da se nastavi koristiti Dom kulture dok se ne krene rušit. Zefra nije protiv plana uređenja Trga.
  • U suradnji s Gradom i Županijom u planu je bilo pokretanje Regionalnog/Županijskog centra za mlade, a ne nekakvog "Centra za kulturu" iako nije ni to potpuno krivo.
  • "igranje bele za novac"  - he, he, ... Pitajte u Društvu Naša djeca ili u Crvenom križu kako se osjećaju zbog toga.
  • U obnovu Doma kulture uloženo je 2.000 sati rada (više u Denisovoj prezentaciji), a ne 2.500; novac je stigao od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (45.000 kuna) plus donacija od raznih osoba i tvrtki; izbačeni smo nepravedno iz prostorija koje smo dobili na korištenje (znači "naših prostorija" i od ostalih udruga); Zefra je Dom kulture koristila od lipnja 2005. godine (znači ipak "nekoliko godina").
  • Zaista me zanima kakve su to materijalne koristi ostvarili pojedinci iz udruge (jer ja sam samo izgubio) i kakvi su to "takvi ljudi"?

Ima tu još tona materijala, ali žurim s objavom kako bi manipuliranje s javnosti počelo čim prije pa ćete mi oprostiti što je tekst zbrčkan na brzinu.

P.S.  (11.12.2007. 14:34)
I danas mi je potvrđeno kako je Antonija Prebeg maknuta s pozicije pročelnice Konzervatorskog odjela iz Krapine.

A zašto možda odgovara ovaj odlomak:

U isto vrijeme Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel iz Krapine, sakrivši u tekstu pod brojem parcele, stavlja zgradu bivšeg disko kluba pod zaštitu države iako je ista od 1983. godine godine Urbanističkim planom i provedbenim aktima te site Uprave određena za rušenje kao bezvrijedne, a ista se ne nalazi od tada ni u jednom Prostornom planu. Osim toga pročelnica toga odjela daje svoje privatno mišljenje kojim glorificira predmetnu zgradu i opravdava njezino postojanje.

Samo da napomenem kako je Antonija Prebeg puno učinila za Pregradu što potvrđuje i činjenica da je za svoje zasluge 2002. godine dobila diplomu grada (link). 

P.P.S. (14.12.2007. 19:55)
Na sjednici Gradskog vijeća postavljeno je pitanje ugrožavanja života članova Poglavarstva:

Direktan link na video: http://video.google.com/videoplay?docid=-6747004524007739523

Transkript rasprave možete pročitati ovdje: http://www.pregrada.info/forum/index.php/topic,229.msg3229/topicseen.html  

Na kraju, malo za podizanje atmosfere...

 

Zefra=SDP=Mafija

Zefra=SDP=Mafija

Kako je to zapravo izgledalo u Domu kulture

Kako je to zapravo izgledalo u Domu kulture

Imali smo i automate

Imali smo i automate

Koristili smo i posebne karte

Koristili smo i posebne karte

Plakat za film KUM 4

Plakat za film KUM 4

Arhiva kolumni

Reklama