Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

24.06.2007. 11:06:56 - Tajana Broz

Fontana

Stari Rimljani gradili su fontane kako bi proslavili dolazak vode u grad, odnosno izgradnju novog vodovoda. Preteča poznate fontane Trevi sagrađena je kako bi se proslavilo dovođenje vode u Rim (sama fontana Trevi kakvu danas znamo nastaje u baroku nakon popravka vodovoda koji je još 18. godine prije Krista prvi put doveo vodu u Rim). Kasnije je krenula legenda koja kaže da ako bacite novčić u fontanu Trevi da ćete se sigurno opet vratiti u Rim (a ta legenda se proširila na sve fontane koje su postale pravo malo skladište novčića koji sa sobom nose najrazličitije želje). Od starih Rimljana do danas fontane su postale i mala gradska kupališta (naročito na +38 na asfaltu) i mjesta druženja i turistička odredišta.

Ovih dana s nekoliko je strana krenula priča da će se na novom pregradskom kružnom toku raditi fontana. Već je iskopana rupa dostojna potrage za naftom, ali nema nikakve table s idejnim projektom pa svi pomalo nagađamo i pomalo se čudimo. Dobro, ja se čudim, kao i obično.

Cijela priča ima dva aspekta, jedan koji se odnosi na samu lokaciju moguće buduće fontane; drugi puno širi, a tiče se istovremeno razvoja i ekologije.

Nekoliko je problema s lokacijom. Prvo, nitko ne stoji na kružnom toku i divi se okolišu. Drugo, kako zaželjeti želju? Bacat ćemo preko desnog ramena novčić u tijeku vožnje? Malo je PU preblizu za takve egzibicije. Treće, djeca koja se igraju u okolici će prije ili kasnije zaželjet se pošpricati, rashladiti, napuniti vodene pištolje ili napraviti bilo koju sličnu vratolomiju koje se samo oni mogu dosjetiti. A za sve od toga trebat će pretrčati preko puno cesata (doduše ne zagrebačkih). I četvrto, ako se već ide graditi fontana, zašto se ona ne bi napravila negdje gdje građani i građanke u njoj mogu istinski uživati, baciti novčić, sjesti i pojesti sladoled, i gdje djeca mogu mirno pokupit par novčića sa željama za kakav slatkiš?

Ono što jest problematično puno više je sam koncept fontana, koja sigurno imaju svoju društvenu i estetsku ulogu, jesu pitanje razvoja i ekologije. Čini mi se pomalo bezobrazno graditi nešto na čemu će cijeli dan curiti voda u situaciji kada neka mjesta u okolici centra Pregrade još uvijek nemaju vodu, odnosno nisu priključena na vodovodnu mrežu. Naravno da jedno ne uvjetuje drugo, niti je moguće jedna sredstva prenamijeniti u druge svrhe, no to se na neki način može protumačiti kao plaženje jezika onima koji se muče sa cisternama i štede na svakoj kapi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bez priključaka na zdravu pitku vodu 2000. godine bilo je 1,1 milijarda stanovnika, a bez priključaka na sanitarije 2,4 milijarde stanovnika. Čak 90% tog stanovništva živi u Africi i što je još tragičnije isti postotak odnosi se na djecu do 5 godina! Na temelju predviđanja Ujedinjenih naroda do 2025. godine više od 2/3 svjetskog stanovništva živjet će u naseljima s naglašenom oskudicom vode. Istina da neizgradnja jedne fontane u Pregradi neće pomoći djeci u Africi, no ostaje ipak pitanje dali zato što je Hrvatska 3 zemlja u Europi po bogatstvu vodom, imamo pravo istu trošiti na fontane? Vječno pitanje što mi kao aktualna generacija smijemo činiti, a da time ne umanjimo bogatstvo i razvoj generacija koje dolaze iza nas. Pitanje ne samo za ovu temu, nego i za svaku drugu. Bilo bi krajnje ironično da jednog dana u našu buduću fontanu krenemo bacati novčiće s kojima ćemo željeti da naša djeca imaju dovoljno vode.

p.s. za sve koji misle da apsolutno pretjerujem s kataklizmičkom projekcijom svijeta:

http://portal.unesco.org/education/en/ev.php-URL_ID=27553& URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

http://www.unwater.org/flashindex.html

http://ec.europa.eu/environment/water/index_en.htm

http://www.enviroliteracy.org/category.php/14.html

http://www.worldwaterday.org/

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama