Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

05.04.2008. 17:29:40 - Tajana B.

Utopija

Foto: martina

"Utopija je budućnosna vizija jednog drugačijeg društva, odnosno jednog drugačijeg uređenja društvenih odnosa"

Kaže Machiavelli da u društvu nema nikoga doli svjetine, a svjetinu zanima samo krajnji rezultat i direktna korist te da se sukladno tome Vladari/ce ne moraju zamarati moralnim pitanjima o dobru i zlu. U prijevodu, ako svjetina želi cestu, nju ne zanima dali ta cesta prelazi preko plodne njive, dali zatrpava izvor pitke vode pa niti dali su u nju zakopani leševi radnika koji su radili danonoćno bez kruha i bez vode. Ako Vladar sagradi cestu, on će biti cijenjen i/ili obožavan. Neovisno o "kolateralnim žrtvama".

Tako to nekako posljednjih godinu dana izgleda i u Pregradi. Kolateralne žrtve padaju na sve strane, ali se gradi središnji gradski trg, postoji glazbena škola, napravljen je kružni tok, imamo muzej i kušaonicu meda i vina, gradi se đački dom. Vladarica daje rezultat.

No, može li se taj isti rezultat postići i bez kolateralnih žrtava i bez Vladarice već samo s Gradonačelnicom?!? Jeli moguće koristiti dobra i fer sredstva i istovremeno biti efikasan?!? I jesmo li Mi samo Svjetina ili smo ipak Građani/ke?!?

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama