Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

08.12.2012. 21:47:21 - Monika Topolko

Povijest obrazovanja u Pregradi

170 godina školstva u Pregradi

Fotografija iz približno 1910. godine

"Mjesto Pregrada broji se danas medju najljepša mjesta i okolice našega divnoga Zagorja. Nu, ako se zaviri u njezinu sasvim mladu prošlost, naći će se da je to mjesto bilo prije kakovih šest – sedam decenija skroz i skroz zabitno i neznatno mjestance, bez svake umjetne ljepote i krasote", zapisano je u Školskoj spomenici godine 1875.  "Osim župnoga stana ne bijaše u Pregradi do godine 1842. nijedne zidane kuće", stoji u nastavku. Te je godine, naime, sagrađena prva pregradska škola "s jednom školskom sobom i stanom za jednoga učitelja". Obuka u školi započinje 1843. godine, a prvi je učitelj bio Mato Majer, "ovomjestni orguljaš i pojac".

Da je tradicija školovanja u Pregradi još i duža, potvrđuje Antun Cuvaj u knjizi Građa za povijest školstva Kraljevine Hrvatske i Slavonije od najstarijih vremena do danas gdje je navedeno kako u Pregradi 1793. godine  školu polazi jedno dijete. Isti podatak donosi i Julije Janković 1898. godine u knjizi Pabirci po povijesti Županije varaždinske. Tada se, međutim, gubi svaki pisani trag o razvoju školstva u Pregradi zbog čega razdoblje od narednih 50 godina ostaje nepoznanica do danas. Prvi sljedeći pisani trag govori o gradnji škole 1842., stoga tu godinu uzimamo kao početak organiziranog školstva u gradu Pregradi. Ove godine slavimo upravo 170. obljetnicu tog važnog događaja.

Vijest o uspješnom početku još jedne školske godine u lijepoj novoizgrađenoj pregradskoj školi objavljena je 8. studenog 1845. u  Novinama horvatsko-slavonsko-dalmatinskima gdje se, između ostalog, spominje kako školu pohađa 64 učenika. "Smelo se kazati može, da slične sgrade za navedenu sverhu u svoj domovini neima", stoji u nastavku teksta. Gotovo dvadeset godina kasnije, točnije 1864., na školskoj je zgradi podignut i drugi kat sa stanom za još jednog učitelja. Spomenica navodi da u to doba školu pohađa 240 dječaka i djevojčica, a opetovnicu 20 učenika. Godine 1865. za stalnu učiteljicu dolazi Ružica Bosnar koja će s učiteljem Franjom Cvjetkom, nasljednikom Mate Majera, u Pregradi službovati preko 40 godina. Zbog sve većeg broja učenika, početkom školske godine 1894./95. školski je odbor odlučio  urediti još jednu učionicu i zaposliti još jednog učitelja. Tako je do tada četverorazredna škola dobila peti razred s 49 učenika.

Već 1892. godine postavljeni su temelji za izgradnju nove i modernije školske zgrade, sadašnje Gradske knjižnice i Muzeja grada Pregrade, koja je svečano otvorena 28. veljače 1909. Dana 1. rujna 1909. započela je prva školska godina u novoj školskoj zgradi, a školu je pohađalo ukupno 525 učenika.  

Dana 16. veljače 1930. godine svečano je otvorena nova škola u Benkovu. Tom prigodom pozdravni govor održao je Janko Leskovar, umirovljeni školski nadzornik i hrvatski književnik koji je ujedno izabran za prvog predsjednika školskog odbora. Otvaranjem škole u Benkovu djelomično se rasteretila škola u Pregradi, a samim time se smanjila potreba za daljnjim proširenjem školske zgrade. Već je sljedeće godine otvorena još jedna područna škola u selu Gorjakovo. Novootvorena škola bila je od izuzetne važnosti jer je do tada tek mali dio djece iz Gorjakova i okolnog područja bio obuhvaćen školovanjem zbog velike udaljenosti od Pregrade.

Od školske godine 1946./47. škola je po odobrenju Ministarstva prosvjete od 11. veljače 1947. počela raditi kao sedmoljetka, a točno deset godina kasnije počinje raditi kao osmogodišnja škola kakva postoji i danas. Od značajnih događaja iz povijesti pregradske škole važno je još spomenuti i školsku godinu 1959./60. kada su se dotadašnje samostalne škole iz Sopota, Stipernice i Kostela pripojile školi u Pregradi i na taj način postale njene područne škole. Pripajanjem područnih škola broj razrednih odjeljenja povećan je na 25, a broj učenika na 924. Škola nosi naziv Osnovna škola "Edo Leskovar"  prema narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata.

Dana 12. studenog 1983. godine svečano je otvorena nova, moderno izgrađena i opremljena školska zgrada koja još i danas svakodnevno otvara vrata novim generacijama pregradskih osnovnoškolaca. Od 27. lipnja 1991. godine škola je preimenovana i nosi ime Osnovna škola Janka Leskovara, u čast velikom ovdašnjem književniku Janku Leskovaru.

170. obljetnica školstva u Pregradi izuzetno je važna, ne samo za školu, već za sve građane grada Pregrade te cijelu lokalnu zajednicu. Ona je dokaz i svjedočanstvo povijesti, kulture i baštine koja se u ovome gradu brižno njeguje već gotovo dva stoljeća. Stoga pozivamo sve građane da se zajedno sa nama, učenicima i djelatnicima Osnovne škole Janka Leskovara, uključe u proslavu ovog važnog događaja kojeg ćemo obilježiti tematskom izložbom i brojnim prigodnim aktivnostima tijekom naredne školske godine. u

Arhiva kolumni

Reklama