Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

12.09.2017. 11:23:09 - Slavica Reiner, KUD Pregrada

USUSRET BRANJU GROJZDJA

Kako sašiti žensku narodnu nošnju

Povodom manifestacije "Branje grojzdja", donosimo prvi tekst namijenjen sugrađanima i sugrađankama koji žele sašiti žensku narodnu nošnju ili njenu repliku. U slučaju nejasnoća i potrebe za dodatnim informacijama, možete se javiti gospođi Slavici Reiner, koja se već dugo bavi proučavanjem, prikupljanjem i izradom narodnih nošnji na broj telefona 049/376-345.

Ženska svečana narodna nošnja sastoji se od:

  • Janjke – kiklja s opečkom
  • Rukavaca – bluze
  • Šurca ili fertuna
  • Crnog kožnatog remena
  • Znutrušnice - podsuknja

Janjka, rukavci i šurc čine komplet - "gvant".

"Gvant" je sašiven ručno od najfinijeg domaćeg konopljinog platna.

Janjka

Dužina janjke je do gležnja. Sašivena je od 4 pole. Tri pole s leđne strane su spojene kačkanom čipkom, širine oko 11 cm "ajnzecom" ili pri spajanju pola našivenim uzorkom od sitnih cvijetića bijelim koncem širine oko 10 do 11 cm. S prednje strane je rasporek. U struku je nabrana sitnim "berinjem" koje je prednjici rijetko i prišiva se za "opleček". Opleček se kroji duplo te se prišiva za kiklju (jedan dio s vanjske, a drugi dio s unutarnje strane) te prekriva berinje i štiti ga od "cufanja". S prednje strane tregera u visini prsa se odreže oko 1,5 cm do ramena i ušiva se kao mali zubić kojim se skraćuje treger da ljepše prianja uz prsa. Ispod pazuha do ramena se izrezuje otvor koji ne smije biti prevelik ali pogodan za potrebe ruke u ramenu.

Rukavci – bluza

Rukavce čine rukavi, prednjica i leđa. Oblače se iznad "znutršnice", ali ispod janjke. Za sve dijelove režu se ravne plohe platna – nema krojenja. Najvažniji su rukavi i prednjica koji su ukrašeni bijelim vezom ili čipkom.

Prvi prijedlog:

Za prednjicu se reže komad platna širine oko 50 cm, dužine prema visini osobe, malo ispod struka. Reže se komad platna u širini prsa, zatim se na sredinu u širini 1/3 prsa odreže komad platna tzv. "nadrica", prišiva ispod vrata gdje se samo malo obreže za vrat i ukrašava bijelim vezom i čipkom. Kopča se s leđne strane.

Drugi prijedlog:

Reže se komad platna isto u širini prsa, 1/3 lijeve strane se podvrne s prednje strane što služi kao "nadrica" i iste širine se dodaje s lijeve strane gdje se kopča ispod vrata.

Treći prijedlog

Šiva se kao bluza s kopčanjem okomito. Uzimaju se dvije jednake širine, ali se za kopčanje ispod vrata 8 cm podvrne na pravu stranu i svaka strana ukrašava se sitnim okomitim oko 3 mm štepanim rubovima: "samrlice" na koje se naheklaju nekim sitnim uzorkom "špice".

Za leđnu stranu uzima se oko 30 cm širina materijala i oko 20 cm dužine, što se uz vrat nabire gdje se prišiva "kraglin".

Rukavi

Za dužinu rukava od vrata do zapešća ruke obavezno se uzima širina platna (oko 70 cm). Od šake prema laktu izrezuje se trokutasti dio koji se prišiva s prednje strane rukava ispod pazuha za proširenje. Višak dužine kod šake se podvrne i ukrasi uskim heklanim špicama kao na nadrici.

Šurc

Šurc mora biti dužine kao i kiklja. Sastavljen je od jedne čitave pole i dvije polovice, međusobno spojenih kao i kiklja s istim uzorkom špica ili vezenim uzorkom. S vanjske strane okolo je obrubljen do 3 cm širokim špicama s "caknama", obično kao i na nadrici i rukavcima. U struku je nabran i prišiven na pasicu (2 – 2,5 cm široku). Na pasicu se prišivaju platnene "žnore" za zavezati oko struka. U struku sve prekriva crni kožnati remen, širine oko 5 – 7 cm, sa "zlatnom" (mjedenom) kopčom.

Potreban materijal :

-          Znutršnica u 3 pole: 2,5 m

-          Janjka – 4 pole plus opleček: 3,70 m

-          Rukavci: 2 m

-          Šurc: 1,60 m

-          Ukupno: 7,30 m

-          Čipka ajnzec, za kiklju i šurc: 4,80 m

-          Čipka oko šurca: 3 m

-          Kožnati remen 5-7 cm širine s mjedenom kopčom

Narodna nošnja se  nakon nošenja slaže u "sukač".

Obuća:

  • Cipele – šolini (visoke crne kožne cipele sa sarama na žniranje s 12 rupica
  • Polucipele - firkleci – šlape: obuvaju se samo na golu nogu ili na zokne – dokoljenice
  •  Čizme – Škornji s tvrdim sarama: obuvaju se zimi

Pokrivalo za glavu:

 Peča - izrađuje se od tankog bijelog kupljenog materijala – popelin ili tanki šifon, rukom izrađen bijelim koncem, rub obrubljen malim caknama, jedan "škric" ukrašen bijelim vezom (najčešće sitni cvjetići i grančice).

Rubac krunaš

Način češljanja:

Djevojčicama se sprijeda kosa podijeli na sredini glave ili sa strane u dva dijela, ispletu se dvije pletenice i svaka se zaveže crvenom vrpcom u mašnu. S prednje strane se može metnuti ukrasna špangica. Starije djevojčice pletu dvije ili jednu pletenicu i otraga vežu jednom mašnom. Djevojke pletu jednu pletenicu i na kraju učvršćuju malom špangicom ili na zatiljku savijaju u "kukmicu" i učvršćuju "harnadlicama" kao i sve starije žene, ali s prednje strane na čelo se kosa začešlja glatko, naprave "cakne" koje se učvrste ukrasnim špangama i kosa polakira (sa šećernom otopinom). U zimi starije osobe na glavu vežu peču ili rubac "krunaš" što mlade žene vežu otraga, a starije ispod brade. Sprijeda se moraju vidjeti cakne i špange.

Nakit:

Klaruš

Staklena zrnca nanizana na konac, najčešće crvene i roza boje. Dužine cca 50-52 cm.

 

Vezano

Arhiva kolumni

Reklama