Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

14.09.2017. 08:26:11 - Slavica Reiner, KUD Pregrada

USUSRET BRANJU GROJZDJA

Kako sašiti mušku narodnu nošnju

Povodom manifestacije "Branje grojzdja", donosimo drugi tekst namijenjen sugrađanima i sugrađankama koji žele sašiti mušku narodnu nošnju ili njenu repliku. U slučaju nejasnoća i potrebe za dodatnim informacijama, možete se javiti gospođi Slavici Reiner, koja se već dugo bavi proučavanjem, prikupljanjem i izradom narodnih nošnji na broj telefona 049/376-345.

Muška svečana odjeća sastoji se od:

  • Rubače – košulje
  • Bregiša – gaća – hlača
  • Lajbeca – prsluka

RUBAČA - KOŠULJA

Rubača i bregiše sastavljeni su od istog domaćeg platna, ravnih i nekrojenih pola te zajedno s crnim lajbecom čine svečanu mušku nošnju.

Rubača se uvijek oblači povrh bregiša i slobodno pada preko bokova do pola stegna. Leđa i prednja strana je jedna pola s prorezom za glavu i okomito niz prsa. Za oblik vrata, leđa, se malo obrežu (oko 1,5cm) i naberu sitnim faldicama. Prednjica se oko vrata isto obreže gdje se prišiva kragna. Prsni prorez se okomito razreže po sredini pole do linije između prsne kosti i pupka, gdje se vodoravno prereže onoliko široko koliko su se ubrala leđa. Jedna polovica viška "prsnice" prereže se i prevrne na lijevu, a druga na desnu stranu – jedna do druge s kopčanjem s po dva gumba ručno izrađena od bijelog konca. S donje strane proreza je falda te se sve prerezano prekriva oko 1,5-2cm širokom pasicom- "ribica". Prsnica se može ukrasiti bijelim vezom ili samrlicama. Svako rame se učvršćuje krpicom "ramicom". Rukavi se izrežu od širine platna 70cm u ramenima pa prema šaki širine oko 50cm. Od tog izreza (trokutasti dio) se napravi dio koji se  koji se prišiva ispod pazuha za proširenje . Višak dužine uz zapešće ruke prevrne se i napravi zaokrugljena, nezašivena manžeta radi lakšeg oblačenja.

BREGIŠE – GAĆE – HLAČE

Za svaku nogavicu treba jedna pola platna širine oko 70cm i dužine od struka do gležnja te treba dodati za porube nogavice i porub u struku, gdje se uvuće žnora – svitnjak za zavezati. Ture se ne ušiva (prema želji se i može ušiti) već se prva strana malo izrezuje čime se dobiva otvor za šlic, dok se zadnja strana isto izrezuje, ali do struka. To čini dovoljno prostora za kretanje i mnogo ljepši izgled, a ne gubi na autentičnosti.

Dužina nogavice je do gležnja s obaveznim rubom, nogavica se od gležnja prema koljenu može trokutastim izrezom malo smanjiti radi lakšeg hodanjaTo se može dodati kao dodatak za širinu među nogama.

Rubača i gaće mogu se danas šivati i od malo debljeg, bijelog tvorničkog platna – laneno, pamučno, ali što vjernije originalu.

Za rubaču i gaće potrebno je oko 5m platna širine 70cm.

LAJBEC – PRSLUK

Lajbec je obavezni dio muške svečane odjeće te služi kao ukras. Šiva se od raznih vunenih tvorničkih materijala, ali uvijek crne boje. Prednjice i leđa su uvijek od istog materijala. Dužina prednjice seže malo ispod struka.

Prednjice su uvijek na " V" izrez gdje se može prišivati šal-kragna, muška kragna, a može biti i samo V izrez.

Na svakoj prednjici je džepić, a kopča se sa sedam srebrnastih ili crnih gumba. Može biti ukrašen s crnom svilenom špagom pletenom kao uže.

Podstavljen je od tkaninom od crnog pamučnog materijala (glota) ili deblje svile. Jedini ukras može biti džepna muška vura s lančekom pričvršćena za jedan gumb.

POKRIVALA ZA GLAVU

Zagorski škrljak (šešir), izrađuju ga klobučari od crnog pusta. Sliči na gospodski "cilinder", ali je dosta niži i nema savinuti obod. Na škrljaku je ukrasna crna traka.

OBUĆA

  • Škornji (čižme)
  • Šolini (crne kožnate cipele sa sarama iznad gležnja)
  • Šlape, crne niske cipele na žniranje s obaveznom ukrašenom i napred našivenom "lohanom kapicom".

U škornje i šoline, noge se omataju s "obujkima", a u cipele se obuvaju "štumfi".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezano

Arhiva kolumni

Reklama