Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

23.11.2009. 22:39:23 - Tanja Očko

Akutna histerija

Nije da negiram simptome svinjske gripe, niti mi ne pada na pamet da umanjujem žrtve koje je ona uzela; stvarnost je ta da taj virus postoji i širi se među pučanstvom velikom brzinom. No, samo želim pitati da li je uistinu potrebna ova silna panika i pompa koja se oko te gripe stvara?!? (Čula sam dobar naziv za novonastalu situaciju: "akutna histerija"!!!).  Ako su mediji zaraženi tim virusom i siju strah na sve strane, da li svi mi moramo pasti pod njihov utjecaj, slijepo im vjerovati i ponukani strahom masovno navaliti na sve što nam farmaceutsko tržište nudi, kako za preventivu, tako i za kurativu te bolesti? Meni se čini da se cijela ta priča napuhana baš radi manipulacije sviješću ljudi da ih se uvjeri kako su cjepivo i lijek svemogući i čudotvorni. Ne velim da ne pomažu ( za cjepivo vele da pomaže u nekih 70-80 % Tamiflu pak djelotvorno ublažava simptome bolesti), ali ...kak se veli, svaki lijek s jedne strane pomaže, dok za drugo šteti. Bilo bi ipak pametno odvagati + i -.

Nemojte me smatrati prevelikom luđakinjom ako pokušam u par kratkih crta sumirati i objasniti ono kaj sam pročitala i čula ovih dana. Sve mi se to čini ko slaganje nekog kompliciranog origamija da bi se na kraju razotkrilo u jednostavnu formu. Nisam stručnjak, no volim zagnjuriti nos ipak malo dublje od same površine.

Kao prvo, priča se da je cjepivo koje je kupio Imunološki zavod za sad još netestirano i neregistrirano. Veli ministar: "Ono će biti registrirano, odnosno Agencija za lijekove će dati dopuštenje za uvoz tog lijeka. Ono ovog trenutka fizički jednostavno ne može biti registrirano, nigdje u Europi nije registrirano, ne kod nas, nigdje u Europi!" Moje laičko shvaćanje jest da ako cjepivo nije registrirano, znači nema svu potrebnu dokumentaciju, tj. podatke koji su potrebni za dobivanje dozvole, između ostalog niti podatke o posljedicama uzimanja tog cjepiva i njegovog utjecaja na ljudski organizam, kako mladi, tako i stari. (Samo da se ovdje osvrnem na priču  o lijeku koji su uzimale trudnice protiv mučnina pa su počele rađati djecu bez udova!). Londonski Times piše kako se cjepivo ubrzano progurava kroz regulatorni sustav sa sigurnosnim ispitivanjima koja traju manje od tjedan dana. Nisam luda za idejom da postanem pokusni kunić.  Dalje u prilog tome govori i činjenica da je farmaceutskim kompanijama već dan imunitet na tužbe zbog smrti ili povreda od cjepiva. Čemu imunitet i takve mjere zaštite ak je cjepivo bezazleno po naše zdravlje (osim svemogućeg djelovanja protiv zloćudnog virusa).

Nadalje, stvar je i u lovi. Imunološki zavod iz Zagreba cjepivo je nabavio od švicarskog Novartisa za 330 milijuna kuna. Novartisov zastupnik u Hrvatskoj je  tvrtka Pharmagent, čiji je osnivač istovremeno i dioničar Imunološkog zavoda(hahaha). Priča se penje i na višu razinu kada neke činjenice ukazuju na to da je virus zapravo kreiran i pušten iz laboratorija (nepotrebno je naglasiti da su to isti oni laboratoriji koji su proizveli cjepivo za isti taj virus; a ne sa farme svinja tam negdi u Mexicu), u cilju dizanja love od stanovništva preko prodaje famoznog cjepiva. To se poklapa sa izrekom:  napredak medicine se očituje u činjenici da svaki lijek pronađe svoju bolest. Možda i jesu to samo naklapanja, ali u meni ipak bude sumnju...

Diskutabilno je i koliko je ustvari opasna ta svinjska gripa. Epitet "smrtonosna" koji joj se dodaje odnosi se samo na ljude koji spadaju u kritičnu skupinu, tj. kronične bolesnike čiji je imunitet oslabljen nekim drugim bolestima. Kada se uzme u obzir podatak da godišnje od obične sezonske gripe u svijetu umire 250.000 do 300.000 ljudi, pa je se ne proglašava pandemijom, čemu onda takva panika baš oko ovog virusa? Ista je stvar bila kada se pojavilo kravlje ludilo, pa ona famozna ptičja gripa; čini mi se da se stvari ponavljaju, samo u malo izmijenjenoj  verziji, a mi gutamo kaj god da nam se servira.

Kaj se mene tiče, perem učestalo ruke, pijem propolis, jedem grejp, uzimam cink... a ak taj virus ima baš takvu želju da se zakelji za mene, možda ću se malo preznojiti, odležati par dana, izgubiti koju kilu (toga bar imam viška). Svoju dozu cjepiva prepuštam farmaceutima.

I malo humora za kraj:

Sreli se medvjed, lav i svinja.

Kaže medvjed:
- Kad ja zagalamim, cijela šuma se trese od straha!

Nadoveže se lav:
- A kad ja zaričem, na smrt uplašim cijelu džunglu!

Na to će svinja:
- Pa baš i niste neki. Dovoljno je da zakašljem i cijela planeta se ukenja.

 

PS: vrijedi pogledati

http://www.youtube.com/watch?v=RhZesZe33cw

 

Arhiva kolumni

Reklama