Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

30.03.2014. 13:25:24 - Slavko Dimač

Spomenici prohujalih vremena

Napuštene kljeti i kuće

Foto: Dalibor Grilec

Postoje mjesta i objekti koja u ljudima bude nostalgična sjećanja na vremena u kojima se nije živjelo kao danas. Uz vrtoglavi ritam koji čovjeka tjera da neprestano trči i pokušava dosegnuti neuhvatljive želje i ciljeve. Poznato je da je 20.st napretka, ali i stoljeće krvavih ratova, stoljeće dedevastiranja okoliša i klime. Razvoj sredstava za život ujedno je i razvoj sredstava za uništenje čovjeka.

Ove fotografije vraćaju nas u vremena u kojima su ljudi bili manje otuđeni,više povezani i usmjereni jedni na druge. Vremena volovskih i konjskih zaprega, bez automobila, električne energije, telefona i mobitela. Većina ovih objekata teškom mukom mjesecima i godinama podizani danas stoje kao drevni čuvari prohujalih vremena. Kameni i drveni dijelovi otpadaju, a krovovi sa crijepom se urušavaju. Kao što je napisao Arsen Dedić : "A više ni uspomena nema i kao da su otjerane…"

Ove fotografije snimljene su u selu s najmanje stanovnika u Martiša Ves.(19 stanovnika) Na žalost ovakve i slične fotografije mogli bi se snimiti diljem Hrvatske. Razlozi propadanja i devastiranja materijalnih i kulturnih dobara su mnogobrojni. Navest ću neke; opadanje broja stanvnika, nerješeni imovinsko pravni odnosi i problem legalizacije postojećih objekata.

Uz ovaj tekst prilažem tabelu u kojoj se vidi kretanja stanovništva Grada Pregrade i njegovih 26 naselja gdje se vidi kretanje stanovništa od 1857. godine kada je izvršen prvi pravi popis stanovništva Hrvatske sve do 2011. Iz priložene tabele, vidljivo je, da Grad Pregrada dijeli sudbinu ostalih dijelova Hrvatske. Današnje područje Grada Pregrade broji 6.594 stanovika smještenih na 67, 47 km² s prosječnom gustoćom naseljenosti od 98,3 sta/km²

Arhiva kolumni

Reklama