Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

03.08.2011. 23:24:11 - Tomislav Burić

Nadstrešnice na autobusnim stanicama

Pregrada - grad prijatelj djece?

Foto: Dubravko Stuhne

Primjer nadstrešnice iz Huma na Sutli

Kiša, snijeg, vjetar... Sve to trpe naši učenici putnici tijekom cijele školske godine, a njihov grad, koji se diči titulom grada prijatelja djece, ne želi postaviti nadstrešnice na autobusne stanice. Dok se gradonačelnica hvali postignutim statusom grada prijatelja djece oni pod kišobranima čekaju autobuse koji ponekad i kasne. Pri tome ne mislim samo na situaciju po pregradskim selima i pregradskom predgrađu, jer ni situacija pred centralnom školom nije nimalo bolja. Čak ni novo sagrađeno čekalište taksija u samom novo uređenom centru Pregrade, kojeg većinom koriste naši stariji sugrađani nema nadstrešnicu.

Začuđujuće je, uz sve infrastrukturne projekte koji su se ostvarili u našem gradu proteklih godina, da se nije moglo pronaći novca da naši najmlađi sugrađani ne stoje na kiši. Mnoge općine u našoj županiji su već odavno postavile nadstrešnice. Ako bi se provezli malo po "razvijenom" dijelu Hrvatske, primijetili bi da su nadstrešnice postale sastavni dio prometne infrastrukture, a da ne govorim o stanju u susjednoj Sloveniji.

U današnje vrijeme gotovo je nezamislivo da se radi rekonstrukcija neke ceste, a da se pritom ne izgrađuju autobusne stanice s nadstrešnicama. Nažalost u gradu se novac za to nikako ne može naći, da se svake godine izdvoji dio novca iz gradskog proračuna, u roku od nekoliko godina u potpunosti bi se pokrilo područje grada. Uz to dio uloženog novca mogao bi se povratiti postavljanjem reklamnih plakata na samu stanicu. Takva praksa se sve više koristi u cijeloj Hrvatskoj. No, za tako nešto nemaju sluha u gradu, oni misle da su za djecu dovoljno napravili postavljajući table "Pregrada - grad prijatelj djece" na prilaze gradu.

Mislim da naši najmlađi zaslužuju dio gradskog proračuna pa da mogu u normalnim uvjetima čekati autobuse.

 

Fotografija je preuzeta s Humskog foruma.

Arhiva kolumni

Reklama