Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

22.09.2009. 18:35:30 - Tanja Očko

Zašto volim jesen?

Tipičan naslov za školski sastavak. Premda moje umijeće pismenog izražavanja ne nadilazi osnovnoškolske sposobnosti, napisati ću par misli vezanih uz dane koji su pred nama.

Najlakše bi bilo započeti sa rečenicom: "Pa tko ne bi volio, nakon ljetnih ludovanja i vrućina, mirno uploviti u luku jesenskog smiraja?!". No, ja ću, po svom običaju, krenuti protiv struje.

Nadam se da me ove jeseni ne čeka nikakvo mirovanje i nikakvo smirenje, nego da akcija tek slijedi. Ovaj tjedan održava se dobro nam znana manifestacija "Branje grojzdja". Slijede četiri dana raznih događanja, što sportskih, što kulturnih, što glazbenih (s primjedbom na siromašnu ponudu glazbenih eventa za mlade). Premda, za moj pojam, sama manifestacija vrhunac dosegne već prvu večer, a to je tradicionalna rođendanska proslava Cafe bara Ramona, neki tračak nade vidim i u subotu kada se planira na trgu rock večer. Malo sam razočarana angažiranošću mladih (nevoljkost Grada na suradnju ne bi trebala niti smjela biti isprika).  Žao mi je što ne postoji veća želja za druženjem, zabavom i provodom (redoslijed nije nužno hijerarhija). Radije smo odabrali pasivnost i monotonost, nego uprli malo vlastite snage i uložili nešto svog slobodnog vremena (zabadaf! ofkors!) i poduzeli nekaj (kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!).

Svjesna sam da, kad upotrijebim riječ "nekaj", zvučim neodređeno i istina je da neke stvari nisu u našim rukama. Ali sam sigurna da postoji niz dobrih ideja koje bi se dale realizirati (Noć vještica, Martinje, Kestenijada...). Stoga, jesen tek počinje, a na nama je hoće li biti mirna i tmurna ili vrijedna pamćenja te rado spomenuta uspomena.

Arhiva kolumni

Reklama