Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

11.05.2009. 21:30:26 - Jelena Jurić

Drage političarke i političari

Osjećam potrebu da vam se obratim i izrazim duboku zabrinutost zbog pozicije u kojoj ćete se uskoro naći. Uobičajeno je da smo mi - građani i ovisnici o TV-u osuđeni na vaše propagandne poruke, političke mudrosti i demagogiju, ali nije strano ni obraćanje građana- biračkog tijela političarima tj. državnim tijelima, najčešće bez većeg pozitivnog odjeka. Naime, slijede izbori.

Ne razumijem kako građani ne prepoznaju pod kakvih ste vi stresom. Pa barem o tome imaju kada razmišljati dok čekaju u redu za uputnicu, mirovinu, ili ispred šaltera zavoda za zapošljavanje. Nevjerojatna je ta nesolidarnost. Pa treba pripremiti govore kojima bi se nešto reklo a da se ništa ne kaže, smisliti obećanja i planove koji bi izgledali objektivno ispunjivi ali i opravdanja zašto nisu ispunjeni. Treba smiriti nezadovoljne mase, reći sve do sad već rečeno, a da ne bude fraza, uvesti nove moderne pojmove kao što je nedavno uvedena recesija, na dosadašnjim neuspjesima pokušati izgraditi uspjehe, a uspjeh pripisati jedino i isključio sebi i prikazati ga kao nešto nevjerojatno i revolucionarno. Retoričari će doći na svoje, stručnjaci za razno-razna pitanja će odvagati za koju opciju će se pojaviti na nekoj od predizbornih političkih emisija, i uvjeravati zasićeno građanstvo zašto su oni predodređeni da oforme novu Vladu i zasjednu u najveći broj fotelja u Saboru. Svaka vam čast na domišljatosti!

Možda se na televizijskim postajama privremeno prestanu emitirati pojedine humoristične serije, jer politički magazini imaju previše (crnog) humora - što je previše, previše je, pa makar bila riječ i o humoru. Sve se to događa u ozbiljnom tonu, iako je riječ o jako neozbiljnim izjavama. Valjda ljudi još uvijek žele vjerovati. Nije to tako ni loše. Otkako sam stekla pravo glasa slušam o povećanjima broja radnih mjesta- vrlo ozbiljna stvar koja na kraju priče ispadne neozbiljna jer se nije ostvarila. To naravno ima svoje objektivne razloge, ali je najosjetljivija tema jer se direktno tiče birača. Kako se profesionalizirala retorika, političari dosjetili novih načina "prodavanja magle", tako su se i birači prilagođavali i mnogo ih je teže zadovoljiti. Obećati, a ne ispuniti! Ima li veće kazne?!?

Ništa se drastično neće promijeniti. Tko god da dođe na vlast imati će prvo obvezu prema onima koji su ih na vlast doveli. Tu se jedino ispunjavaju obećanja o radnim mjestima, a tek onda negdje pred kraj mandata dođu na red obećanja, ali tad je preostalo vrlo malo vremena.

Ali npr. nisu loši domjenci na predizbornim skupovima. Često se sretnu ista lica na raznim skupovima. Pa nije preteško pljeskati za koji listić pršuta i maslinu, pa nek pričaju što hoće. K'o će izdržati bombardiranje političkim sloganima i prepucavanja?!?!?

A onda mirne savjesti zaokružiti samo jedan broj. Zaokružiti ili prekrižiti???

Arhiva

Reklama