Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

11.05.2009. 20:41:46 - Oliver Sedlar

ŠRD "Gorica"

Športsko ribolovno društvo Gorica prvi put se spominje 24. srpnja 1979. god. Društvo je vezano uz istoimeno jezero u samoj blizini jednog od naših dvoraca, dvorac Goricu.

Zanimljivo je da je, kada je postojalo jezero Vonarje, društvo brojalo 270 članova koji su pokazivali veliki interes za športski ribolov. Velik broj članstva pridonio je udruzi dobrim rezultatima na natjecanjima na državnoj razini i lige Sutla koje se održavalo na tada međurepubličkom nivou sa Slovenijom. U tim danima imali smo pionire, juniore, seniore i žensku takmičarsku ekipu. Ispuštanjem jezera Vonarje broj članstva je opao, ali i dalje smo aktivni. Tako sada imamo 30-ak članova, a među njima aktivne takmičare u kategoriji kadeta i seniora koji sudjeluju na županijskim takmičenjima.

Svake godine održavamo takmičenje za vrijeme manifestacije "Branje Grojzdja"  prilikom čega primamo takmičare iz županije i Slovenije. Zahvaljujući tom takmičenju,  dogodilo se i veliko prijateljstvo između društva Vinipotok Zlatar i Gorice. Naši kadeti ugostili su njihove, održali druženje na jezeru Gorica i ostali cijelu noć. Za tu priliku svi su kadeti morali sami podignuti šatore, zapaliti vatru i činiti ono što radi svaki ribič: čekati svoju ribu. Drugo jutro svi su prošetali gradom i upoznali druge znamenitosti našega mjesta.
Jezero Gorica ponosi se s 17 vrsta slatkovodnih riba: šaran, amur, som, štuka, zlatni karas, crvenperka, babuška, klen, pastrvski grgeč, ostriž, žutooka, svilac, patuljasti som, bolen, tostolobik, bjelkica i sunčanica.
Društvo se, osim  ribolova, športskog ribolova i razvoja ribolovnog turizma, bavi i obrazovanjem članstva, osobito mladeži, iz gospodarenja ribolovnim vodama i športske etike. Članovi održavaju floru i faunu tako da osim riba u krugu jezera mogu susresti divlja patka, vjeverice, kornjače, ...

Da bi jezero bilo pristupačno svima koji vole takav način rekreacije i odmora odlučili smo napraviti most do otoka, a na otoku smo postavili stol i klupe za odmor. Također smo uredili šetne staze. Članovi još rade i na projektima uređenja pa nam je zbog toga potrebna kučica koju planiramo napraviti isključivo od drva.  U planu nam je i čišćenje okoliša daleko oko jezera jer s godinama se šuma napunila raznim otpadom. Ovim putem upućujem apel svim građankama i građanima: "ČUVAJMO PRIRODU!".

Za kraj, ribički vic godine: Kako policajci love veliku ribu? "U ime zakona izađi napolje!"

Uz ribički pozdrav BISTRO!  

Link na web stranice: ŠRD Gorica

Vezano

Arhiva

Reklama