Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

11.05.2009. 21:08:39 - Sandra Miladin

Zagorska turistička ponuda

Grešna gorica

Hrvatska je tradicionalno turistički orijentirana zemlja, a turizam danas čini stratešku granu hrvatskoga gospodarstva. To se, među ostalim, vidi i prema stalnom porastu broja turista, broju novih radnih mjesta u sektoru turizma i na kraju, prema ukupnim prihodima. No, više od 95 posto turističkog prometa odvija se na Jadranu, a samo manji dio na kontinentu.

Turizam u Krapinsko-zagorskoj županiji  najviše se očituje kroz termalna središta, srednjovjekovne dvorce, obiteljske hotele, pansione i restorane.

Kada se govori o obiteljskim hotelima, pansionima i restoranima, u većini slučajeva radi se o seoskom turizmu ili gospodarstvu, ili točnije o ruralnom turizmu.

Razlog tome uvelike leži u činjenici da se Hrvatsko zagorje, kao regija, do početka 20-og stoljeća pretežno bavila poljoprivredom te su na taj način pojedinci svoja domaćinstva pretvorili u turističke objekte te tako pridonijeli očuvanju običaja, tradicionalnog izglede kuća, pripremanja hrane i najvažnije, razvitku turizma.
Budući da ja ovaj svoj novinarski zadatak nisam zamislila kao dosadan tekst koji govori o brojkama, teorijama, vrstama i definicijama u turizmu, nego kao kratki vodič kroz zagorska domaćinstva, restorane, pansione, koje svakako morate posjetiti, ako već niste.

Počet ću sa seoskim turizmom "GREŠNA GORICA", koja se nalazi nasuprot dvorca Veliki Tabor u Desiniću. Ova klet, vlasnika gospodina Damira Podboja, pruža pravi ugođaj seoskog zagorskog ambijenta.
Restoran s tradicionalnim zagorskim jelima, pripremljenim na način kako su još bake radile, stoljetna hrastova šuma, miris livada, razigranost srna i jelena koji nesmetano pasu na obronku, prekrasan pogled na dvorac Veliki Tabor, učinit će vaš boravak radostnim i ugodnim, a djeci upotpuniti igru na prostoru uređenom baš za njih.
Vrijeme provedeno u Grešnoj gorici, na trenutak će vas vratiti u bezbrižno djetinstvo, kada ste vikende provodili kod baka i djedova trčeći po šumama i igrajući se sa životinjama.
Internet: www.gresna-gorica.com

Seljački turizam "TRSEK"

Seljački turizam "TRSEK" nalazi se u blizini Grešne gorice, na prekrasnom brežuljku između Velikog Tabora, Desinića i Vinagore i u vlasništvu je obitelji Ptičar. Restoran sa zagorskim jelovnikom, po vrlo pristupačnim cijenama idealna je destinacija za veće grupne posjete.
Svoj boravak možete učiniti još ugodnijim u starinski uređenim sobama seoskog domaćinstva sa 5 dvokrevetnih i jednom trokrevetnom sobom.
Internet: www.trsek.hr

Seoski turizam "LOJZEKOVA HIŽA"

Seoski turizam "LOJZEKOVA HIŽA" u vlasništvu obitelji Grden, nalazi se nadomak Marije Bistrice. Lojzekova hiža je lijepo uređena kuća u tradicionalnom stilu s komforom koji je prilagođen za goste željne odmora u zdravoj i netaknutoj prirodi.
Svejedno je odakle dolazite u Lojzekovu hižu, iz kojega grada, iz kojega društvenog sloja, osoblje nastoji da svaki njihov gost ima osjećaj da su ovu pučku ljepoticu gradili očekujući baš njegov posjet. Gosti u Lojzekovu hižu dolazi ne samo zbog užitka i prisnog druženja, već osobito radi zdrave prirodnosti hrane pripravljene očaravajućim umijećem.
Internet: www.lojzekovahiza.com

Seoski turizam "STARA VODENICA"

Seoski turizam "STARA VODENICA"

Seoski turizam "STARA VODENICA" u vlasništvu obitelji Galić, nalazi se na području Grada Klanjca podno 511 metara visoke Cesarske gore. Ovo gospodarstvo nudi Vam prave domaće specijalitete iz domaće kuhinje, te razne sadržaje kao što su jahanje, vožnja kočijom, pješačke staze, šetnje i mnogobrojne domaće životinje. Oko objekta nalazi se mnogo interesantnih destinacija, povijesno-kulturnih spomenika te prekrasni vinogradi i šetališta s divnom Franjevačkom crkvom u Klanjcu i mnoštvom malih kapelica.
Netaknuta priroda okružena kulturnom baštinom, prvi je preduvjet za povratak k sebi i razmišljanju, ono nam omogućuje čovječnost u vremenu kad se istinske vrijednosti sve više gube!
Internet: www.staravodenica.hr

Klet KOZJAK

Klet KOZJAK

Klet KOZJAK smještena je u Sv. Križu Začretju. Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u vlasništvu je obitelji Radovečki koja se prvenstveno bavi proizvodnjom kozjih sireva. Obitelj Radovečki ovom djelatnošću bavi se dugi niz godina, a 2008. godine svoju ponudu obogatila je i ponudom različitih vina iz Hrvatskog zagorja.
Pored svega toga, klet Kozjak raspolaže s restoranom koji nudi domaću hranu, smještajem u 8 soba i 2 apartmana,  konferencijskom dvoranom s kompletnom opremom za organiziranje seminara, treninga, prezentacija te raznih oblika radionica. Ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. U Kozjaku možete degustirati razne autohtone proizvode, sudjelovati u aktivnostima u gospodarstvu, pješačiti uređenim stazama i mnogo toga drugog. Svakako destinacija osebujne ponude gdje će svatko pronaći nešto za sebe.
Internet: www.klet-kozjak.hr

VUGLEC BREG

VUGLEC BREG

VUGLEC BREG koji se nalazi  na području grada Krapine u selu Škarićevo, samo 4 km udaljen od Krapinskih Toplica nije seoski turizan niti seosko gospodarstvo. Ovaj mali pansion u vlasništvo obitelji Vuglec pravi je raj za Vaše oči, uši i nepce. Uređen u tradicionalnom zagorskom stilu, nudi domaća jela u restoranu, vlastito vino iz svog vinskog podruma, smještaj u malim zagorskim hižama koje su nazvane po bivšim vlasnicima, konferencijsku dvoranu i pregršt priča iz davnina. Mjesto je to gdje sve ima svoje "zato". Sportski tereni za tenis i mali nogomet, brdski bicikli, konji za djecu i odrasle zadržat će vas tamo cijeli dan i poželjeti ćete se vratiti ponovno, odmah drugi vikend.
Internet: www.vuglec-breg.hr

Arhiva

Reklama