Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

30.11.2018. 19:29:18 - Grad Pregrada

Božić u Pregradi

Otvorenjem adventskog sajma na Vinagori, blagoslovom zastave KD "Vinagorska kubura i druženjem uz adventske pjesme u izvedbi KUD-a Velika Horvatska u subotu 1. prosinca započinje bogat programa ovogodišnjeg Božića u Pregradi. Prva nedjelja u prosincu rezervirana je za humanitarnu akciju Gradskog društva Crvenog križa "Vaš dar za pravu stvar" koja se održava u prostorijama GDCK-a od 8 do 15 sati. Nakon večernje svete mise u 18 sati na Trgu Gospe Kunagorske pali se prva adventska svijeća, potom je organizirano druženje za građane uz prigodno čašćenje, a tako će biti svake adventske nedjelje.

U Galeriju Muzeja grada Pregrade u utorak 4. prosinca dolazi gostujuća izložba fotografija i rudarskog alata "Žičara Lupinjak – Ugljenokop Pregrada", a Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada obilježit će u srijedu Međunarodni dan volontera, također u našem gradskom muzeju. Blagdan sv. Nikole proslavit ćemo uz omiljenog dječjeg sveca koji će u područnim školama, kao i centralnoj osnovnoj školi u Pregradi svim učenicama i učenicima podijeliti poklone, a podijelit će ih i vrtičkoj i predškolskoj djeci.

Već sljedeća subota 8. prosinca pripada mladima kada se u Gradskoj vijećnici održava radionica za mlade od 13 do 30 godina pod nazivom Mladi odlučuju! U popodnevnim satima ponovno možete posjetiti Vinagoru, gdje će se svakog adventskog vikenda održavati prigodan program, a navečer vas pozivamo u Gradsku vijećnicu na veliki godišnji koncert Kulturno umjetničkog društva Pregrada.

Svoje veliko srce Pregračani i Pregračanke mogu pokazati druge i treće adventske nedjelje kada Forum mladih SDP-a tradicionalno organizira humanitarnu akciju Božić za sve, kao i u ponedjeljak 17. prosinca u akciji "Mali volonteri" u kojoj mališani DV Pregrada prikupljaju hranu, odjeću i drugo za božićno darivanje obitelji slabijeg materijalnog stanja. Osim toga, vrtićka djeca odlučila su se za suradnju s Udrugom kostelskih žena pa pripremaju radionicu božićnih ukrasa u ponedjeljak 10. prosinca. Prigodne ukrase za nadolazeće blagdane možete izrađivati i u PŠ Kostel na blagdan sv. Lucije te u četvrtak 20. prosinca.

Gradska knjižnica Pregrada i Plesni studio DIV u subotu 15. prosinca priređuju predblagdansko druženje, a u utorak 18. prosinca u Galeriji Muzeja održat će se edukativni program za odrasle o božićnim običajima.

Božićne svečanosti počinju u četvrtak 20. prosinca u Gradskoj vijećnici gdje će priredbu imati DV Naša radost, a istoga dana u Srednjoj školi Pregrada Glazbena škola održat će tradicionalni božićni koncert. Sljedećeg dana priredba se održava u OŠ Janka Leskovara, a u subotu 22. prosinca koncert povodom Božića održat će i Župa Pregrada u Zagorskoj katedrali. Također, iste subote na Trgu Gospe Kunagorske priprema se pregradski božićni sajam.

Na Badnjak na polnoćku, osim u crkvu Uznesenja BDM u Pregradu, možete na Vinagoru i Kostel, a organizirane su i mise bdijenja u Sopotu, Plemenšćini i u Marincima. Župa Pregrada isto tako organizira dječju polnoćku koja će biti u 18 sati.

Program Božića u Pregradi završava Novogodišnjim koncertom u župnoj crkvi Marije od Pohoda na Vinagori.

Reklama