Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.04.2009. 08:50:56 - PINA

Dr. Ivo Sanader dolazi na otvorenje Trga Gospe Kunagorske

Već duže vrijeme pregradskim ulicama kruže priče da će se svečano otvaranje novouređenog Trga Gospe Kunagorske dogoditi na Bijelu nedjelju. Prema najnovijim povjerljivim informacijama, iz izvora bliskog trenutnoj vlasti, PINA doznaje da će se najavljivani događaj uistinu desiti na taj dan, ali uz mnoštvo novih informacija.

Kao najvažnija vijest svakako je da na "događaj četverogodišja" kako ga mnogi nazvaju, dolazi premijer dr. Ivo Sanader, osobno. Uz mnoštvo obveza te uz probleme oko prodaje stranačkog automobila koji ga ovih dana muče, premijer je obećao da će izdvojiti malo vremena za grad podno Kunagore. Dajući ekskluzivnu izjavu našem novinaru otkrio je da BMW ipak neće još prodavati. Baš naprotiv, sa svojim blindiranim BMW-om doći će u Pregradu. Upravo tu leži problem za Gradsko poglavarstvo

Naime, Sanaderov "limeni ljubimac" teži ni manje ni više nego četiri tone. Saznajući taj podatak gradski čelnici istog su trena, sigurnosti radi, pozvali komisiju da ispita statiku novog Trga. Predsjednik komisije, priznati njemački inžinjer dr. Energi Ruschi, nažalost nije dao zeleno svijetlo statici, rekavši da je Trg građen na klimavom tlu, ali su ispitivanja pokazala kako su svojstva terena na mjestu gdje se nalazi fontana odlična te su sigurna za prolazak Sanaderovog "teškaša". Bez sumnje prema znalcima za statiku, pregradski su oci (odnosno majke) odmah pohitali do gospodina Golubića po novi projekt, a marljivi ga je arhitekt nacrtao za tri dana. Prema novom projektu nova će se fontana preseliti na mjesto kraj pozornice (a već otprije znamo da je tamo statika terena izuzetno slaba) odmah iznad "Gradske kavane". Tako se sada zove nekadašnja "Kušaonica vina", ali naslućuje se da će nakon izvršenih radova ponovo promijeniti ime - ovog puta u "Dvije fontane" (jer toliko ih, naime, ima u Pregradi, a došao je i prijedlog iz HNS-a da se na kavanu postavi LED displej s nazivom kako bi građani u svakom trenutku mogli saznati kako se ovaj objekt zove).

S obzirom da sve ovo događalo u posljednjih nekoliko dana, još ne znamo izvođače radova. Šuška se da je ponudu poslao konzorcij sastavljen od poznatih građevinskih tvrtki Gorup d.o.o., Bechtel, IGH i INGRA, ali odluka još nije donesena jer se čeka ponuda građevinske tvrtke iz Metkovića koja ima preporuku Predsjednika Sabora Luke Bebića. Građeni ne moraju strahovati za troškove ponovne izmjene Trga jer se sve financira iz članarina HDZ-a.

Sam prijem i doček premijera već je detaljno razrađen. Zna se da će Gradu pomoći gotovo pa sve veće udruge kao što su vinari, medari, KUD, Zefra... Za prigodan program pobrinuti će se Glazbena škola. Pomoći će i Jana Bosanac, višestruko nagrađivana nekadašnja ravnateljica Glazbene škole, koja će s Velikim pregradskim puhačkim orkestrom, formiranim u travnju prošle godine, a čija je ona danas voditeljica, izvesti sad već znanu točku "jednog tona". Uskočiti će i dječji vrtić "Naša radost" čija je ravnateljica bila oduševljena pozivom gradonačelnice. Oni će uz prigodno mahanje zastavicama na kojima piše "Zna se" uzvikivati "HDZ"!.

Niskogradnja se obvezala da će do tog vremena očistiti Pregradu od svog smeća (a ne samo komunalnog), dok je sama direktorica Irena Krsnik u svom stilu izjavila kako: "moramo paziti da se ispred Sanadera ne pojavi neko govno!" Zabrinutost su pokazali i čelnici HSS-a jer "što ako premijer pogleda prema Kunagori i vidi našu Kunapolgoru?!" Oni su problem kamenoloma uočili već prije četiri godine, ali rješenje istog nikako da dođe na dnevni red. Privremeno rješenje pronašli su u koalicijskom partneru: pomoći će im bivši gradonačelnik Medeni, koji će premijeru biti uvijek s Kunagorske strane te mu tako zakloniti pogled prema "pregradskom ruglu".

Što se pak sigurnosti tiče te mogućih eksplozivnih naprava postavljenih oko kipova na području Trga, angažiran je, ni manje ni više, nego T.K. (26) poznati miner iz Pregrade. On, naime, najlakše može shvatiti kako jedan pirotehnički um razmišlja.

Da bi sve prošlo u opuštenom tonu pobrinuti će se udruga Zefra koja ima dugu i poznatu ugostiteljsku tradiciju te će prodavati alkoholna i druga pića za svojim šank-štandom. PINA još doznaje da će ovog puta snimatelj Šora ostati kratkih rukava, budući da će se za snimanje tog povijesnog dana koristiti kamere postavljene na samom Trgu po uzoru na poznati Big brother.

Za uređivanje zelenih površina na Trgu angažiran je poznati stručnjak za to područje, humski načelnik Božidar Brezinščak Bagola koji ima iznimno bogato i dugo iskustvo s travnjacima.

Nakon otvorenja Trga očekuje se velika fešta koja će trajati dugo u noć.

Detaljno izvješće s ovog povijesnog događaja moći ćete pročitati u sljedećem broju lista Pregrada.info kojeg će financirati Gradsko poglavarstvo, a uređivat će ga novo uredništvo koje će biti formirano od članova Poglavarstva i ostalih gradskih službenika.

Reklama