Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

22.06.2010. 12:10:52 [Pregrada] - FM Pregrada

Forum mladih zapalio svijeće povodom Dana antifašističke borbe

Foto: Josip Krušlin

Forum mladih SDP-a  I SDP Grada Pregrade I Savez antifašističkih boraca grada Pregrade I općina Hum Na Sutli I Desinić obilježio je danas Dan antifašističke borbe paljenjem svijeća I polaganjem vijenca ispred spomenika palim borcimaNarodnooslobodilačke borbe i žrtvama fašističkog terora na pregradskom području tijekom II. svjetskog rata na pregradskom groblju i ispred spomenika palim borcima u selu Marinci. 

Ovim činom želimo još jedan puta istaknuti značaj antifašističke borbe za suverenu Hrvatsku, koja počiva na temeljima antifašizma i odlukama ZAVNOH-a, a nasuprot kvislinškoj tvz. "NDH". 

Isto tako želimo još jednom potaknuti na očvanje antifašističke spomeničke baštine, što je i zakonska obaveze koja proizlazi iz Deklaracije o antifašizmu koju je 13.04.2005. godine usvojio Hrvatski sabor. To naglašavamo zbog zapuštenosti i derutnosti u kojoj se nalaze spomenici NOB-u na području Grada Pregrade.

Drago nam je da je gradonačelnica ove godine putem medija uputila čestitku, ali predstavnici gradske vlasti trebali bi dostojnije obilježiti ovaj važan državni praznik I odati počast devedesetdvojici poginulih boraca i žrtava fašističkog terora sa područja današnjegGrada Pregrade, ali i nebojenim drugima koji su hrabro svoje živote riskirali u obrani domovine protiv stranih osvajača i njihovih domaćih pomagača.

FM SDP-a I SDP grada Pregrade I ove godine poziva gradske vlasti da dostojnije obilježe ovaj državni praznik te da i oni zapale svijeću i ispune svoju zakonsku obavezu i obnove  spomenike ljudima koji su  dali svoje živote u borbi protiv nacifašizma. 

Reklama