Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

23.03.2013. 12:30:32 - Denis Vincek Zagorski list

HDZ samo ismijavao predizborni nogostup, a SDP dogovorio asfalt

Foto: Denis Vincek - ZL

Branko Špoljar dogovorio je da zadruga ustupio dio svojega zemljišta za dio nogostupa

Svakoga dana, još po mraku, šestero djece dolazi na nastavu u PŠ Sopot iz smjera Kamešaka, četvero učenika spušta se prema školi pokraj trgovine Poljoprivredne zadruge Pregračanke – po zavojitoj, prometnoj cesti koja povezuje Pregradu s Desinićem jer do škole nema nogostupa. Usto, tu su djeca koja idu u više razrede ili u srednju školu pa do središta sela moraju cestom do autobusne stanice.

– Zašto sva djeca u gradu koji se, kad je nekome potrebno, diči titulom "Grad prijatelj djece", nisu zaslužila da barem do svake područne škole postoji nogostup – ogorčeni su Sopotljanci koji su nas pozvali.

Valja se vratiti osam godinu u prošlost. Tada je gradonačelnik bio Vjekoslav Gorup (HNS).

Branko Špoljar

– Gorup je pred same lokalne izbore 2005.  na postojeću kanalizaciju uza županijsku cestu od Nade Bedeniković do središta sela nasipao dva kamiona šodra i u kampanji se isticalo kako će selo dobiti 270 metara asfaltiranog nogostupa. Na izborima je njegova stranka dobila samo dva vijećnika, a gradonačelnica je postala Vilmica Kapac iz HDZ-a. HDZ je ubrzo dobio vlast i u Mjesnom odboru Sopot, no – iako su imali situaciju da su na vlasti i u MO-u i u Gradu – za sopočki nogostup nisu ništa napravili punih osam godina – priča Branko Špoljar (SDP), koji je danas predsjednik Mjesnog odbora Sopot.

Odmah je čvrsto odlučio da je dovršetak nogostupa prioritet te je o tome razgovarao na sastanku s ministrom Sinišom Hajdašem Dončićem. Ministar ga je obavijestio da će Županijske ceste Krapinsko-zagorske županije u središtu Sopota asfaltirati 1,5 kilometar ceste, no da je za nogostup, tj. dokumentaciju, imovinsko-pravne odnose i postavljanje rubnjaka, odgovoran isključivo Grad. I tako će zahvaljujući inicijativi pregradskog SDP-a Sopot dobiti ove godine najmanje 1,5 kilometar novog asfalta, a stalno Špoljarevo obilaženje vrata gradskih moćnika ipak se isplatilo jer je Grad početkom prosinca doveo strojeve u Sopot i počele su pripreme za asfaltiranje nogostupa. No, došao je prvi snijeg, pa drugi; stroj je u međuvremenu odvezen i Sopotljanci se boje da će, ako HDZ-ova vlast opet zakaže, izgubiti nogostup.

– Mogli smo dobiti još nogostupa, samo da je Grad pripremio veću dionicu. Ali, vladajući o selu ne misle, a i mi plaćamo sve naknade i prirez – ogorčen je Špoljar koji nam je pokazao bunt papira i dopisa koje je slao u Grad po raznim pitanjima, no, ističe, ni pisanog niti usmenog odgovora nikada nije dobio. U međuvremenu je od upraviteljice PZ Pregračanke Jasne Gretić dobio dopuštenje da se na zadružnom zemljištu napravi 30-ak metara nogostupa, a da ŽUC iscrta zebru na raskrižju s putom prema crkvi kako bi djeca uz trgovinu mogla sigurnije do škole jer su nasuprot dućanu uvijek parkirani auti pa se tom stranom ceste ne može.

– O tome sam obavijestio pročelnika, no on veli da Grad s tim nema ništa – kaže razočarano Branko Špoljar koji će, vjeruje, i to nekako riješiti te dodaje kako mu nije jasno zašto se Grad tako pasivno ponaša, a ŽUC im na dlanu nudi asfaltiranje nogostupa.

Na postavljeno pitanje zašto se osam godina čekalo s dovršenjem nogostupa, iz Grada nam nisu odgovorili.

ŽUC je lani napravio potpunu sanaciju mosta u Sopotu, a mještani se pitaju kada će Grad dovršiti pripreme za asfaltiranje nogostupa

 

Preuzeto iz Zagorskog lista.


Reklama