Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

30.03.2018. 17:45:34 - Petra Vdović

Ivan Krog iz Pregrade kandidat za volontera godine Krapinsko-zagorske županije

Foto: www.kzz.hr

Krapinsko-zagorska županija je u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO objavila 12. veljače 2018. Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu Županijskog priznanja "VOLONTER/KA GODINE" i "VOLONTERSKA AKCIJA GODINE" za 2017. godinu. Županijsko priznanje dodjeljuje se u tri kategorije: Volonter/ka godine Mladi 15-30 godina, Volonter/ka godine Odrasli 31+ godina i Volonterska akcija godine, a na ovaj Javni poziv pristiglo je ukupno deset prijava.

U kategoriji "ODRASLI 31+ GODINA" natječe se i Ivan Krog iz Pregrade, volonter Crvenog križa Pregrada. Svoj glas za njega možete dati na ovom linku do sutra!

Ivan Krog svoje volonterske aktivnosti započinje u Savjetovalištu za liječenje alkoholičara kroz suradnju s institucijama koje djeluju na području zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Pregrada, a zbog velike potrebe nastavka terapije ovisnika, nakon provedenog bolničkog liječenja jedan je od pokretača i osnivača Kluba liječenih alkoholičara 2003. godine. Svojim volonterskim radom obavlja poslove dogovaranja sastanka članova Kluba, kao i pomoć članovima Kluba oko ostvarenja određenih prava u svojim radnim sredinama te pomoć u socijalizaciji nakon provedenog liječenja i apstinenciji. Na raspolaganju je obiteljima koje su pogođene prisutnošću problema vezanih za ovisnost o alkoholu, kao i prilagodbi članova obitelji na novonastale okolnosti. Aktivno sudjeluje i u Klubu 60+ za osobe treće životne dobi, gdje sudjeluje u organiziranim dnevnim aktivnostima i skrbi za starije osobe te raznim predavanjima i radionicama. Volonterskim radom kao pratitelj pomaže i u projektu prijevoza za starije osobe, koji se provodi u cilju smanjenja socijalne isključenosti i povećanja kvalitete starijih osoba i osoba s invaliditetom. Provodio je projekt "Humanitarni paket za središnju Hrvatsku", koji je financiran iz sredstava EU – Fonda za najpotrebitije – FEAD. Doprinosi razvoju volonterstva i prenošenju znanja na ostale volontere te animiranju građana na uključenje u volonterske akcije.

Kako sam ističe, motivacija za volontiranje mu je što je, unatoč trećoj životnoj dobi, dobrog općeg i zdravstvenog stanja i osjeća se dobro kada može pomoći osobama u potrebi, odnosno Gradskom društvu crvenog križa Pregrada, koje u svom programu rada ima izrazito mnogo aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika na području svog djelovanja. U ranijim godinama, dodaje Krog, motivacija mu je bila ta što što je nekad bio ovisnik o alkoholu i susreo se sa problemima ovisnika. Želja mu je bila tijekom apstinencije, koju do danas nije prekršio, pomoći i ostalim sugrađanima koji se bore s ovisnošću. Zbog vedre naravi izuzetno dobro komunicira s ljudima i imam sposobnost na njih pozitivno utjecati.

Osim u Crvenom križu, Krog je član Nogometnog kluba Pregrada, KUD-a Pregrada, KUD-a Rikard Jorgovanić Huma na Sutli, Crkvenog zbora u Pregradi te Udruge umirovljenika Pregrada.

Za svoj volonterski rad proglašen je Naj-volonterom grada Pregrade u 2016. godini.

 

Izvor: www.kzz.hr

Reklama