Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

06.04.2014. 11:35:32 - Denis Vincek Zagorski list

Ivica je riskirao svoj život kako bi spasio bistu partizanskog junaka

Ivica Horvat spasio je bistu narodnog heroja
Foto: Denis Vincek - ZL

Ivica Horvat spasio je bistu narodnog heroja

Još prije nekoliko mjeseci predsjednica Saveza antifašističkih boraca Pregrade, Huma na Sutli i Desinića Maja Firšt s pregradskim gradonačelnikom Markom Vešligajem obišla je u Martiša Vesi rodnu kuću narodnog heroja iz Drugoga svjetskog rata Josipa Jutriše Janka. Stotinjak godina stara kućica, koja se prostirala na 3,5 puta 4 metra, još 1980-ih uređena je u mali muzej i bila redovito odredište koje su obilazili pioniri i omladinci. Ispred kuće bila je i bista toga narodnog heroja, jedinog s pregradskog područja. Grad Pregrada prihvatio je prijedlog lokalnoga SAB-a i razmišljalo se o tome na koji način urediti i očuvati taj mali spomen-dom.

Rodna kuća narodnog heroja Josipa Jutriše Janka potpuno je stradala u odronu

– I onda me jednog dana nazvao Ivica Horvat, koji živi u blizini. To je bilo prije nekih tri mjeseca, onih dana kad su Zagorje pogodile velike kiše, poplave i kada su bregovi nosili sve pred sobom. Kazao je kako se brdo iznad rodne kuće Josipa Jutriše Janka počelo kretati i kuća počela kliziti – priča Maja Firšt. Brdo je kuću pomaklo nekih 5-6 metara i prijetilo je da sruši i bistu koja je bila postavljena ispred kuće. Zemlja se kretala, a Ivica Horvat sa susjedom Božom riskirao je svoj život  kako bi spasio što se iz kuće spasiti da.

– Spomen-ploču smo demontirali i susjed ju je spremio kod sebe. Bistu, koja je bila zalivena za betonirano postolje, nekako smo uspjeli odvojiti i ona je sada kod mene dok se ne nađe neko rješenje. Bila je to igra živaca i igra života. Pitanje je što se uopće može sada napraviti. Sjećam se kako sam na početku zime sjekao šljivine grane iznad kuće da, kad padne snijeg, ne oštete krov. No, na kraju se krov još uvijek drži, a cijelu kuću odnijelo je brdo – ispričao je Ivica Horvat iz Martiša Vesi, sela šest kilometara udaljenog od Pregrade, na čijoj obiteljskoj kući također postoje pukotine koje je izazvalo brdo koje je otklizalo.

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj kaže kako su odroni izazvali velike štete te vjeruje da će župan proglasiti elementarnu nepogodu. Tek kada zemlja stane, vidjet će se, kaže, što i kako dalje.

Ovako je sve izgledalo još prije nekoliko mjeseci

– Kad se klizište smiri, znat ćemo odakle krenuti. Josip Jutriša Janko rođen je ovdje 1920., radio je u Zagrebu kao mehaničar i od 1941. bio je vođa udarne grupe u Zagrebu. Sa svojim ljudima iz radničkog pokreta ušao je u stan tadašnjeg ministra obrane NDH i zarobio dosta oružja, a na jednom od automata bila je i osobna posveta Adolfa Hitlera. U Zagorju je djelovao od 1943. kao komandant bataljuna; 29. prosinca 1944. ranjen je u bitci kraj Tuheljskih Toplica, a sutradan je preminuo. Narodnim herojem proglašen je 1952. godine – kazao je predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca Krapinsko-zagorske županije i odnedavno predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH Franjo Habulin.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama