Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.02.2018. 09:33:44 - Petra Vdović

Marko Vešligaj: "Novi zakon o komunalnom gospodarstvu je loš i vodi k privatizaciji javnih usluga"

Ključni zakon za funkcioniranje komunalnih djelatnosti u gradovima i općinama podigao je mnogo prašine u Hrvatskom saboru prošli tjedan, a oporba je utvrdila kako je on loš, nedorađen i da se u njemu kriju povećani nameti za građane. Tim povodom jučer su SDP-ovi gradonačelnici i načelnici općina održali konferenciju za medije u Hrvatskom saboru gdje su zatražili od Vlade da povuče prijedlog izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu, jer vodi do privatizacije javnih usluga, a posljedično tome i do poskupljenja komunalija za građane.

"Zakon je loš, suprotan Ustavu i najbolje ga je odbaciti u prvom čitanju jer ga se ne može popraviti', istaknuo je na press konferenciji gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Upozorio je i kako zakon stavlja privatni interes ispred javnoga na način da će se javne usluge privatizirati, a posebno se osvrnuo na jedan članak u zakonu, koji pogoduje privatnom sektoru. Radi se o članku 36., koji ograničava pravo javnim tvrtkama koje se bave komunalnom djelatnošću na jednu djelatnost, onu netržišnu, pa će privatni sektor sada otvarati komunalne tvrtke ili će gradovi i općine morati osnivati nove tvrtke što će voditi do novog "uhljebljivanja".

Na istu temu gradonačelnik Vešligaj govorio je i prošlu nedjelju u Dvoboju Točke na tjedan na N1 Televiziji, zajedno s gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom. Vešligaj je tamo naglasio kako idemo prema trendu privatizacije komunalnih usluga koji zapadna Europa nakon loših iskustava napušta jer je on rezultirao slabijom uslugom, a cijene su porasle.

Ni drugi gradonačelnici i načelnici nisu imali ništa pozitivno reći o zakonu jer smatraju kako se njime osiguravaju samo nova zapošljavanja, a poanta bi trebala biti efikasnija lokalna samouprava.

 

Reklama