Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.05.2017. 17:29:23 - Gradonačelnik.hr

Marko Vešlligaj - gradonačelnik s rekordnim brojem glasova

Osam gradonačelnika na ovim je izborima 'naraslo' više od 20 postotnih poena u odnosu na izbore od prije četiri godine, a apsolutni pobjednik je gradonačelnik Pregrade, koji je u 1. krugu pobijedio s čak 30,8 postotnih poena više glasova nego što je osvojio 2013.

Prvi krug lokalnih izbora 2017. pokazao je nekoliko specifičnosti u odnosu na one od prije četiri godine te potvrdio neke ključne teze iz istraživanja o raspoloženju birača koje je gradonačelnik.hr objavio nekoliko dana prije izbora. U nedjelju je tako i službeno potvrđeno da su situacijom u svojim gradovima i radom svojih gradonačelnika puno zadovoljniji stanovnici malih gradova jer upravo oni čine najveći broj onih koji su već u 1. krugu, i to uvjerljivom većinom, izabrali svoje gradonačelnike, dok će se izbor 'velikih' gradonačelnika zaključiti tek u drugom krugu.

Iako je, kao što smo već pisali, izlaznost na izbore bila identična kao i 2013. godine – 46,97 posto birača, podrška birača ovaj je put bila puno jasnija i konkretnija pa su izbori u dvostruko više, odnosno više od polovice gradova – njih 70, riješeni već u 1. krugu.

Osim toga, za razliku od prošlih izbora, na kojima su tek dvojica gradonačelnika – Darijo Vasilić (Krk) i Antonio Milos (Novigrad), imali preko 70 posto potpore birača, ovaj put u 1. krugu ih je toliku potporu zabilježilo čak osam – uz Vasilića i Milosa, tu su još i Josip Budimir (Kutjevo), Vinko Kasana (Lipik), Jasenka Augeštan Pentek (Zlatar), Marko Vešligaj (Pregrada), Dinko Burić (Belišće) i Tomislav Klarić (Bakar). Svi, redom, gradonačelnici malih gradova.

Ono što svakako upada u oči, kada se analiziraju i uspoređuju rezultati nedjeljnih izbora s onima od prije četiri godine, jest i ogroman rast potpore koju bilježi dio gradonačelnika. Opet je riječ o gradonačelnicima malih gradova, koji su svojim radom i rezultatima u proteklom mandatu očigledno opravdali povjerenje svojih birača, ali i pridobili nove. Čak osam ih je, tako, na ovim izborima 'naraslo' više od 20 postotnih poena.

Apsolutni pobjednik i rekorder je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji je u 1. krugu pobijedio sa 71,46 posto glasova, čak 30,8 postotnih poena više nego je osvojio u 1. krugu 2013. godine, kada je dobio 40,62 posto glasova. Vešligaj ističe kako su dvije stvari ključne za ovakav uspjeh.

"Prva je da smo grad otvorili građanima, civilnom društvu i privatnom sektoru te s njima imali partnerski odnos u realizaciji niza projekata. Uključili smo mjesne odbore u odlučivanje i ono što smo obećali smo i realizirali te su naši građani vidjeli da meni i mom timu mogu vjerovati, a povjerenje je ključ cijelog lokalnog razvoja. Drugo je što smo ravnomjerno razvijali naš grad, niti jedan njegov kutak nije bio zanemaren, od najmanjeg do najvećeg naselja. Uz to smo proveli i niz velikih projekata kao što su izgradnja područne škole, energetska obnova vrtića, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja zelenih otoka, uređivanje prostora za udruge i slično. Tako da mogu reći ne da smo vodili računa o svakom dijelu našeg grada već i sveobuhvatno razvijali i brinuli o kulturi, gospodarstvu, okolišu, obrazovanju, turizmu...", ističe gradonačelnik Pregrade i navodi kako je u narednom mandatu ključno pet projekata, od kojih su tri već pripremljena i prijavljena - Kulturni centar, reciklažno dvorište, i energetska obnova osnovne škole, dok je projektna dokumentacija za biološki bazen i sustav odvodnje s uređajem za pročišćavanjem voda u završnoj fazi izrade, a nastavljaju i s intenzivnim ulaganjima obnovu nerazvrstanih cesta.

Članak preuzet s portala Gradonačelnik.hr.

Reklama