Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.01.2019. 17:39:11 - zagorje.com

Na dva školska sata vježbaju po tri minute

Foto: zagorje.com

Proteklog je petka u Srednjoj školi Pregrada održano završno događanje pilot projekta Svjetske zdravstvene organizacije pod nazivom "Health Behaviour of School Children (HBSC) Survey – Schools for Health in Europe (SHE) Pilot Project, December 2018 – February 2019". Srednja škola Pregrada jedna je od dvije srednje škole u Hrvatskoj koja uz još četiri europske zemlje (Moldavija, Makedonija, Škotska i Wales) sudjeluje u navedenom pilot projektu. Na događanju su, uz učenike i nastavnike škole, sudjelovale predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje i tim iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji koordinira projekt na nacionalnoj razini.

Nešto više o samom projektu rekao je profesor tjelesnog odgoja u pregradskoj školi i voditelj projekta, Igor Hustić. Rekao je kako se Srednja škola Pregrada odazvala na projekt, osmislila ideju koja je prihvaćena i ocjenjena kao odličnom. – Naša ideja bila je, kratko rečeno, vježbanje na nastavi, odnosno, aktivne pauze. Dakle, učenici na nekom satu kažu da im treba odmor, odvježbaju tri minute i nastava ide dalje – rekao je Hustić dodajući da to povećava koncentraciju kod učenika, ali i popravlja raspoloženje.

Reakcije učenika na početku su, priznaje profesor tjelesnog, bile podijeljene. Mnogi su rekli kako im se neće dati vježbati, no kako je projekt nastavio s provođenjem, mišljenja su postajala sve pozitivnija. Njegove je riječi potvrdila i učenica trećeg razreda gimnazije Selena Škrnički. - Na početku je bilo malo čudno, ali kad smo intenzivnije počeli vježbati, tj. dva puta na dan po tri minute, shvatili smo da nam se povećala koncentracija – dodala je gimnazijalka.

Viša savjetnica za kemiju Agencije za odgoj i obrazovanje Olgica Martinis, koja je posjetila školu, istaknula je kako je predložila SŠ Pregradu za provođenje projekta budući da su škola koja u svim segmentima promiče zdravlje. – Oni su polivalentna škola, imaju odlično i educirano osoblje, ali i organizirano zdravstveno usmjerenje. Mislim da bi na njihovom primjeru sve škole mogle primijeniti ovakvu vrstu projekta koji promiče zdravlje – rekla je Martinis.

Članak je preuzet sa zagorje.com

Reklama