Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

18.01.2019. 19:10:43 - zagorje.com

Nastavljaju se ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Pregradi

Foto: zagorje.com

Prošlu 2018. godinu na području grada Pregrade kraju su privedena prva dva projekta koja su (su)financirana iz fondova EU – izgradnja reciklažnog dvorišta i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Petrovina – Menjački. Također, u energetsku obnovu je zahvaljujući investiciji Krapinsko-zagorske županije vrijednoj više od 6 milijuna kuna krenula i zgrada OŠ Janka Leskovara.

Nažalost, radovi na redovnom asfaltiranju nerazvrstanih cesta, koje su sufinancirane i od strane građana, ove su godine zbog problema s odabirom izvođača uslijed manjka radne snage kasnili te će stoga biti realizirani na proljeće. - No to neće utjecati na nova ulaganja u asfaltiranje nerazvrstanih cesta, jer je i sljedeće godine predviđeno novih 300 m asfaltiranja po svakom mjesnom odboru, a prijavljivat ćemo se i na natječaje nadležnih ministarstava te se nadamo povoljnim ishodima. Što se tiče cestovne infrastrukture, iz EU fondova smo izvukli maksimum uz dane uvjete natječaja (mogla se prijaviti samo jedna cjelina tj, dionica ceste) i asfaltirali jednu u potpunosti makadamsku dionicu u duljini od 1, 4 km, a u 2019. godini još nam preostaje uređenje šumske ceste koja spaja Sopot i Vinagoru, za što su također u 100 % iznosu dobivena sredstva iz EU fondova – rezimirao je godinu gradonačelnik Marko Vešligaj.

Energetska obnova

Proračun za ovu godinu iznosi rekordnih 41,2 milijuna kuna, što se može, istaknuo je gradonačelnik, zahvaliti sredstvima dobivenima iz EU fondova, koji su rezultat kontinuiranog rada Gradske uprave te upornog javljanja na brojne natječaje koji se otvaraju. - Zahvaljujući njima u energetsku obnovu sljedeće godine idu gradska zgrada s pripadajućim aneksom koji najvećim dijelom koriste naše udruge, zgrada Nogometnog kluba Pregrada i zgrada Zemljišno-knjižnog odjela u središtu grada, a u iščekivanju smo rezultata za naš najveći projekt dogradnje Kulturnog centra, kao i za izgradnju javne rasvjete u poslovnoj zoni – najavio je Vešligaj. Ono što posebno raduje, rekao je gradonačelnik Vešligaj, osim već kontinuiranih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, jesu velika ulaganja u djecu, kulturu i sport, jer osim već spomenute energetske obnove zgrade NK Pregrada, kreće se s crowdfunding kampanjom za izgradnju teniskih terena u Pregradi. U gradskom su proračunu osigurana sredstva za zamjenu parketa u sportskoj dvorani osnovne škole, nastavlja se s otkupom zemljišta za izgradnju pomoćnog igrališta za nogometaše i nogometašice, a ulagat će se i u sportske terene po drugim naseljima. U 2019. godini slijedi završetak izgradnje sportskog igrališta u Cigrovcu.

Briga za najmlađe

- Za naše najmlađe sprema se potpuna rekonstrukcija dječjeg igrališta u Pregradi - Kunaparka, koja uključuje nove staze, više zelenila i nove sprave za djecu svih uzrasta. Dok čekamo rezultate za projekt Kulturnog centra, krenut ćemo s radovima na sanaciji krovišta kino dvorane, koja će opet postati mjesto susreta svih generacija, posebno mladih, i koja bi trebala biti jezgra budućeg centra za mlade, a također u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom krećemo u otkup rodne kuće Janka Leskovara – govori Vešligaj. U Gradu Pregrada nisu zaboravili ni na socijalnu komponentu proračuna. – I u ovoj godini nastavljamo sa svim onim aktivnostima koje smo iz godine u godinu proširivali i obuhvaćali sve veći krug korisnika, od poklona za novorođenčad, stipendija i potpora za učenike i studente. Posebno mi je drago da smo podigli cenzus za božićnice umirovljenicima, pa sad na božićnicu imaju pravo svi umirovljenici koji primaju mirovinu u iznosu do 1500 kuna.

Članak je preuzet sa zagorje.com

 

Reklama