Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.11.2012. 12:15:38 [Pregrada] - FM Pregrada

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Ema Javornik

Danas, 25. 11. obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom toga, članice Foruma mladih SDP-a i Foruma žena SDP-a Pregrada dijelile su informativno-edukativne letke, a sve s ciljem kako bismo osvijestili građane i građanke na probleme žena koje trpe fizičko, psihičko i ekonomsko zlostavljanje. 


Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Hrvatska obilježava nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Svaka treća žena u Hrvatskoj pretrpjela je fizičko nasilje od strane bivšeg ili sadašnjeg supruga, odnosno partnera, dok je 50 posto žena u Hrvatskoj žrtva psihičkog nasilja.

Zabrinjavaju i činjenice da nasilje najčešće počinje nakon ulaska u brak, da se ono gotovo uvijek događa u nazočnosti djece te da 85 posto ispitanica smatra da je nasilje nad ženama u Hrvatskoj daleko ozbiljniji problem nego što se misli.

Ako ste žrtve nasilja, ne čekajte i potražite pomoć! Nitko ne bi trebao trpiti nasilje, pa tako ni Vi. Žene, izborite se za sebe i stanite tomu na kraju dok još nije prekasno!

Reklama