Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

12.11.2018. 17:24:36 - Grad Pregrada

Obilježeno 75. godina od osnivanja Narodno oslobodilačkog odbora za kotar Pregrada

Foto: Grad Pregrada

U Područnoj školi u Gorjakovo u organizaciji Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista KZŽ i Grada Pregrade, ove subote, organizirano je okupljanje antifašista. Povod okupljanja bila je 75. godišnjica osnivanja Narodno oslobodilačkog odbora za kotar Pregrada koji je osnovan 10.11.1943., a ujedno nekadašnjeg dana Općine.

Okupljanju su prisustvovali predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista KZŽ, Đorđije Popović s delegacijom, gđa Maja Firšt kao predstavnica antifašista područja Pregrade, Desinića i Huma na Sutli, županijski vijećnici, članovi Mjesnih odbora grada Pregrade te jedini živući sudionik osnivanja NOO Dragutin Gorupić. Skup su pozdravili i uzeli učešće u raspravi gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, a u ime župana Krapinsko- zagorske županije prisutnima se obratio županijski vijećnik Zlatko Šorša.

Narodno oslobodilački odbor (NOO) osnovan je 10.11.1943. godine u Područnoj školi Gorjakovo. NOO su imali zadaću da vode brigu o svim potrebama naroda, o slobodi i socijalnoj pravdi. Narod je za vrijeme NOR-a s oružjem u ruci stekao priznanje i svrstao se na stranu pobjednika nad fašizmom, a s područja bivše Općine Pregrada stradalo je 269 boraca. Među njima posebno se ističu imena narodnog heroja Josipa Janka Jutriše i jednog od prvih organizatora NOB-a u Zagorju Edo Leskovara.

Godine 2013., povodom 70. obljetnice osnivanja Narodno oslobodilačkog odbora za kotar Pregrada ponovno je postavljena i spomen ploča, na Područnoj školi Gorjakovo, u čast osnivanja prvog kotarskog Narodnooslobodilačkog odbora, čiji su članovi bili:

Nežmah Stjepan, Grletinec

Debeljak Alojz, Lupinjak

Tkalec Josip, Pregrada

Blažun Andrija, Pregrada

Hlupić Ivan, Marinci

Ravenšćak Petar, Višnjevac

Svečak Josip, Plemenšćina Gornja

Hohnjec Dragutin, Bušin

Špiljak Franjo, Klenice

Hlupić Mirko, Mala Gora

Bolarić Albin, Vinagorski Vrhi.

Reklama