Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

17.11.2014. 20:39:34 - HPD Kunagora

Održana izvještajna skupština HPD-a Kunagora

Foto: hpd-kunagora.net

U petak, 14. studenog 2014.g. u planinarskom domu na Kunagori održana je redovna izvještajna skupština planinarskog društva HPD "Kunagora" Pregrada za 2013.g. Skupštini je ispred Grada Pregrade prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća g. Zlatko Šorša, predsjednik planinarskog saveza KZŽ g. Božidar Ladišić te predstavnici Lovačkog društva Kuna Pregrada. Uz izvješće o radu tijekom prošle godine, prezentirane su aktivnosti projekta "Moja Kunagora", a nakon podjele Diploma o završenoj Općoj planinarskoj školi, nastavljeno je druženje planinara s gostima.

Predsjednik društva g. Josip Batišta naglasio je da se prošle godine najviše radilo na uređenju planinarskog doma čime su stvorene pretpostavke da se u istom mogu održavati vježbe i radionice. Osim planinara, u uređenju su nam pomogli Grad Pregrada, tvrtke Kamgrad d.o.o., Vetropack Straža d.d., Kunagora d.o.o, Gramont Pregrada te Zidarstvo Špoljar iz Prišlina. Iako su nam rashodi bili veći od prihoda, ocijenjeno je da je ulaganje u objekt planinarskog doma bio nužan i opravdan, tako da je sada u punoj funkciji njihovim vlasnicima planinarima i lovcima te ostalim članovima zajednice koji ga rado posjećuju.

Prilagođavajući se novim zakonodavnim okvirima, nakon usvajanja prošlogodišnjeg izvješća o radu i materijalno-financijskom poslovanju, donesen je plan aktivnosti i financijski plan za 2015.g. Osim prilagodbe Statuta novom Zakonu o udrugama, planinarenju i održavanju staza Kostelskog gorja i Planinarskog doma na Kunagori, zaključeno je da treba nastaviti sa organizacijom planinarskih izleta i tura pod stručnim vodstvom planinarskih vodiča s organiziranim prijevozom autobusima. Nadalje, treba nastaviti sa stručnim osposobljavanjem članstva za planinarske vodiče i markaciste te veći broj članstva uključiti u procese planiranja i odlučivanja. Radi toga će se osnovati određena tijela unutar društva koja će brinuti o radu s mladima, o zaštiti prirode, o održavanju planinarskih putova i planinarskog doma te brinuti za organizaciju planinarskih izleta. Delegiranjem obveza držimo da će društvo dodatno ojačati i osigurati kontinuirani rad u buduće.

Prihvaćeni plan aktivnosti zahtjeva osiguranje određenih financijskih sredstva. Iznosi od 50.000,00 kn na prihodovnoj i rashodovnoj strani su postavljeni dosta visoko, no ne i nedostižno. Osim osiguranja sredstava iz javnih natječaja za udruge Grada i Županije, značajan udio će biti od vlastitih aktivnosti i učešća planinara.

Prezentirani su rezultati projekta "Moja Kunagora". Voditelj projekta g. Davor Rogina je naglasio da smo se po prvi puta natjecali sa drugim udrugama za financijska sredstava iz Gradskog proračuna. Ciljevi i aktivnosti projekta prepoznati su na razini Grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije koji su nam za isti osigurali 18.700,00 kn. Projekt je u većini realiziran sa sredstva osiguranim na natječaju, osobnim doprinosom članova te donacijama Planinarskog saveza KZŽ, Općine Hum na Sutli, Turističke zajednice Grada Pregrade, tvrtki Vetropack-Straža d.d., Straža Plastika d.d., Veterinarske stanice Pregrada, BDF Servis d.o.o., Krklec Metal d.o.o., obrta Kračun Pavlovec, Očne optike Miro Pregrada te Auto servisa Posavec. Nakon dužeg vremena, organizirani su planinarski izleti autobusom u područje Samoborskog gorja – Oštrc i Japetić, Nacionalnog parka Risnjak – Veliki Risnjak i Snježnik, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit – Zavižan i Mali Rajinac, Gorskog kotara – Javorova Kosa i Skradski vrh, te Nacionalnog parka Plitvička jezera – Oštri Medvjeđak. Po prvi puta u našem društvu je održana Opća planinarska škola u suradnji sa Planinarskim savezom KZŽ u sklopu koje je održano više predavanja, izleta i vježbi. Najzanimljiviji trenucima sadržani su u kraćoj audio-video prezentaciji koja je ovom prilikom prikazana.

Predsjednik Planinarskog saveza KZŽ i zamjenik pročelnika Komisje za školovanje kadrova HPS-a g. Božidar Ladišić je podijelio diplome o završenoj Općoj planinarskoj školi 21-om "diplomiranom" planinaru našeg društva te priznanje mladim planinarima koji su prošli osnove planinarstva. Naglasio je da ove diplome obvezuju na još veće i aktivnije bavljenje planinarstvom, te da je u radu društva zamijećen značajan napredak. Društvu je na dan susreta planinara naše Županije koji je održan na Kunagori u sklopu planinarskog pohoda "Branje grojzdja" dodijeljena Povelja Planinarskog saveza KZŽ.
Ispred Grada Pregrade prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća g. Zlatko Šorša. Naglasio je da Grad Pregrada vodi brigu o radu udruga i da će i nadalje financijski potpomognuti njihov rad. Planinarsko društvo je na ovogodišnjem gradskom natječaju imalo dobro pripremljen projekt koji je podržan, a kako je to vidljivo iz izlaganja vodstva društva, isto je podržala Županija i drugi te je dao punu podršku novo zacrtanim ciljevima.

Gosp. Bolarić je ispred Lovačke udruge Kuna Pregrada naglasio da je suradnja društva koja zajednički dijele ovaj dom na Kunagori zadovoljavajuća te je potaknuo na nastavak dobre zajedničke suradnje.
Nakon završetka radnog dijela, uslijedilo je prepričavanje "planinarskih priča" i druženje planinara s gostima.

Reklama