Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

21.09.2013. 10:57:15 - Denis Vincek Zagorski list

Osnovan šahovski klub

Foto: Denis Vincek - ZL

Utemeljitelji Šahovskoga kluba Pregrada

U Pregradi je 26. kolovoza održana osnivačka skupština Šahovskoga kluba Pregrada. Damir Gorup ispred inicijativnog odbora istaknuo je kako u Pregradi postoji duga šahovska tradicija i naveo uzlazna i silazna razdoblja igranja šaha. Podsjetio je na igranje šaha u Zagorcu, na Šahovski klub Emka, na rad s učenicima u osnovnoj školi, ali i na to da već 20 godina vlada neko mirovanje. Inicijativni odbor vodio se idejom da okupi zainteresirane, da pokrene šahovsku školu, da osnuje žensku sekciju te tako oživi šah u gradu podno Kunagore. Za predsjednika su utemeljitelji jednoglasno izabrali Damira Gorupa, uz koga su u upravni odbor izabrani Mladen Podboj i Marijan Peer. Nadzorni odbor čine Ivan Hamer, Miško Horvat i Hasim Ismaili. U Stegovni sud ušli su Davor Antolić, Damjan Podboj i Rudolf Ilić.

– Želja nam je da u 2013. konstituiramo klub tako da i formalno zaživi, da pokrenemo školu šaha, organiziramo prvenstvo kluba, po kategorijama, za kadete, juniore i seniore, da tehnički podupremo turnir za Branje grojzdja Pregrada, da održavamo mečeve sa susjednim šahovskim klubovima Straža i Krapinske Toplice i da sljedeće godine zaigramo u IV. Hrvatskoj šahovskoj ligi za što trebamo imati minimalno šest igrača – istaknuo je novoizabrani predsjednik Damir Gorup. Klubu će za troškove registriranja i rad trebati 6250 kuna čime kane nabaviti šahovske garniture i satove, a plan im je to namaknuti sponzorstvima i donacijama. Dok se materijalno ne opremi, s nekoliko garnitura i satova pregradskim šahistima pomoći će Šahovski klub Straža.

Uz jednog od najstarijih pregradskih šahista koji može svjedočiti o tome kako se šah prošlih desetljeća igrao u Pregradi, a to je pregradski stomatolog u mirovini Miško Horvat, utemeljiteljskoj skupštini bili su nazočni kao osnivači i mladi članovi Alen Martinko (14) i Goran Gregorin (15), a njih i sve ostale mlade predsjednik Damir Gorup poziva da se uključe u školu, treninge i natjecanja. Šah će se igrati u Gradskoj knjižnici u Pregradi, a zainteresirani koji se žele uključiti u rad Šahovskoga kluba Pregrada mogu se javiti predsjedniku Damiru Gorupu ili u Gradsku knjižnicu.

– Šahovski klub Pregrada učlanit će se u Šahovski savez Hrvatske i Šahovski savez Krapinsko-zagorske županije ­– zaključuje Damir Gorup.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama