Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

18.04.2017. 15:36:29 - Petra Vdović

Otvorena Kostelska Uskrsna pištola

Kostelska Uskrsna pištola, manifestacija u okviru programa Proljeće u Pregradi, koja se ove godine odvija po 494. puta, službeno je započela na Veliku subotu, 15. travnja. Unatoč lošoj vremenskoj prognozi, vrijeme je u subotu ipak bilo na strani Kosteljanaca. Tako je manifestacija po prvi puta u povijesti otvorena na zidinama Kostegrada, tamo gdje je sve počelo davne 1523. godine, kada je straža Grofa Keglevića, vlasnika Kostelgrada, u noći s Velike Subote na Uskrs čuvala Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavila uskrsnuće Isusa Krista.

Ni pomalo teži uspon nije spriječio građane i postrojbe iz cijele Hrvatske: Počasno-zaštitnu bojnu RH, Dubrovačke trombunjere, Bakarsku građansku stražu, kuburaše Hrvatskog sokola iz Osijeka, Turopoljske bandijere, Svetonedeljsku gardu, kuburaše Svetog Grgura iz Požege te pregradska kuburaška društva Stara kubura i Sloga iz Stipernice da se zajedno s domaćinima Keglevićevom stražom-Kostelskom pištolom popnu do Starog grada Kostela i svečano obilježe otvorenje manifestacije.

Manifestaciju je otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, istaknuvši pritom da je pucanje iz pištole vjerojatno najstarija tradicija u Hrvatskoj, a svoj ponos nije krio ni gradonačelnik Marko Vešligaj, rođeni Kosteljanec, koji je djetinjstvo proveo igrajući se i istražujući ovo mjesto. Zato mu je posebno drago što je Ministarstvo kulture prepoznalo vrijednost ovog mjesta i običaja te 2015. godine dodijelilo 120 tisuća kuna, prošle godine još 200 tisuća kuna, a ove godine čak 250 tisuća kuna za sanaciju zidina. Gradonačelnik Vešligaj također je spomenuo kako je Grad izdvojio 50 tisuća kuna za uređenje puteva i stepenica.

Prisutnima se obratio i predsjednik povijesne postrojbe Keglevićeva straža Milan Flegar koji je rekao da mu se konačno ostvario dugosanjani san. "Čistili smo i pravili puteve. Sve ono što smo mi volonteri mogli napraviti bez pomoći drugih, smo uspjeli, no dalje nije išlo. Sad kad su se tu uključili i Županija i Grad i Ministarstvo kulture, napokon smo uspjeli otvoriti manifestaciju podno zidina Kostelgrada. Ja sam zbog toga danas sigurno najsretniji mještanin Kostela", izjavio je Flegar.

Nakon otvorenja manifestacije u Područnoj školi u Kostelu otvorena je izložba prikaza običaja na uskrsnom stolu Udruge kostelskih žena, udruge Kaj iz Petrovskog te Udruge žena Hrvatsko srce, na kojoj su izloženi uskrsni ukrasi, kolači te tradicijske košare za blagoslov u crkvi, a na igralištu kraj škole za kulturno-umjetnički i zabavni program pobrinuli su se KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli te glazbeni sastav Vinski brati.

Video: Otvorenje Kostelske Uskrsne pištole 

Reklama