Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

23.10.2017. 09:02:06 - Gradska knjižnica Pregrada

Poznata književnica Julijana Matanović u četvrtak u Pregradi

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Pregrada u suradnji s nakladničkom kućom Mozaik knjiga organizira druženje s književnicom Julijanom Matanović, koje će se održati u četvrtak, 26. listopada, s početkom u 18 sati.

Julijana Matanović poznata je hrvatska spisateljica i književna kritičarka koja svoje književne uspjehe postiže pisanjem romana za odrasle i djecu. Omiljena kod svih generacija čitatelja, ali i medija. Ova spisateljica u svojim djelima mnogo otkriva o sebi te piše otvoreno o vlastitim iskustvima, emocijama i životnim situacijama. Jako voli i susrete s čitateljima. Na hrvatskoj književnoj sceni pojavila se 1997. sa svojom zbirkom pripovjedaka "Zašto sam vam lagala" za koju je dobila književnu nagradu Josip i Ivan Kozarac. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a njezina djela su prevedena na mnoge jezike. Nagradu Kiklop je dobila 2009. godine za prozno djelo "Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka" i 2011. godine u kategoriji knjige za djecu i mladež za roman "One misle da smo male", a taj roman je još nagrađen nagradom Anto Gardaš DHK-a, nagradom Mali princ u Tuzli za najbolju dječju knjigu u regiji i nagradom Biser mudrosti od Europske udruge raka maternice ECCA.

Knjiga "I na početku i na kraju bijaše kava" dosegla je nakladu od 10 tisuća primjeraka i nagrađena 2014. godine nagradom Ksaver Šandor Gjalski za najbolju proznu knjigu godine, nagradom Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo godine, nagradom fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis za najbolju knjigu godine i nagradom grada Zagreba 2015. godine.

Matanović je napisala više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika. Živi i radi kao sveučilišna profesorica u Zagrebu. Pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je članica suradnica. Rođena je 6. travnja 1959. u Gradačcu u BiH.

Izvor: https://www.biografija.com/julijana-matanovic/

Reklama