Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.06.2017. 08:23:15 - Pregrada.info

Predstavljeni popratni programi na ovogodišnjem Tabor Film Festivalu

Međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor Film Festival koji se održava od 6. do 9. srpnja u Velikom Taboru, uz dva glavna natjecateljska programa – filmove u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, pripremio je i niz popratnih filmskih programa.

Gotovo od samih početaka TFF u suradnji s Europskom filmskom akademijom priprema program Kratko je bitno!/Short matters! u kojemu gledatelji imaju prilike pogledati najbolje kratke filmove europskih redatelja nominiranih za prestižnu Akademijinu nagradu. Među 15 najboljih 2016. godine, u programu ovogodišnjeg TTF-a naći će se i pobjednički nizozemsko-sirijski film "9 dana – s mog prozora u Aleppu" Thomasa Vroegea, Floora van der Meulena i Issa Toume.


Posjetitelji će moći pogledati i retrospektivu filmova slovenske redateljice Špele Čadež, koju je za ovu priliku priredila slovenska filmska kritičarka i filmologinja te dugogodišnja glavna urednica vodećeg slovenskog filmskog časopisa KINO Maja Krajnc.

Po četvrti put taborska će publika moći uživati u izvrsno prihvaćenom programu Sound &Vision, koji spaja vizualnu atraktivnost filmova i virtuoznost izvođenja glazbe uživo, a ove godine za zvučnu podlogu pobrinut će se post rock/eksperimentalni glazbenici STEMS iz Velike Britanije, koji će svojim elegantnim, tamnim i mantričnim zvukovima popratiti filmove Georgesa Mélièsa.

Na programu Tabora ponovo je i jedan od najzabavnijih festivalskih programa, interaktivna Noć žive publike koja donosi mnoštvo zabave uz pomno odabrane filmske naslove. Publika će kao i dosadašnjih godina moći aktivno sudjelovati u gledanju, komentiranju i navijanju za najbolji film, a program će ponovo moderirati duhoviti Zoran Kelava. 

Kako bi razotkrili pomalo samozatajnu, ali trajnu i neraskidivu vezu između Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti, organizatori Tabor Film Festivala pokrenuli su program Zagorski specijal, kojim se predstavljaju filmovi s toposom Zagorja te autori koji su porijeklom ili mjestom prebivanja vezani uz zagorski kraj. U drugoj sezoni bit će prikazani radovi autora, animatora, redatelja, ilustratora, storyboard i layout artista te karikaturista Marijana Lončara, rodom iz Zaboka i adresom u Krapini. Ovaj svestrani i nagrađivani autor porijeklom iz Zagorja profesionalno se bavi animiranim filmom više od 25 godina, a u svojoj je bogatoj karijeri radio kao glavni animator na "Malim letećim medvjedićima", "Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića" i "Cigli", autor je nagrađivanog "Sretnog cvrčka", a posljednjih godina zapamćen kao autor novih nastavaka "Profesora Baltazara".

Listu festivalskih prijateljstava Tabora upotpunit će i jedno novo – ono s festivalom poljske animacije O!PLA, koji će gostovati s izborom najboljih recentnih poljskih animiranih filmova, a u programu In a Loney Planet gledat će se filmovi po izboru člana međunarodnog žirija Michaela Pattisona. Tabor ni ove godine nije zaboravio najmlađu publiku, koja će uživati u izboru kratkih filmova za djecu s nedavno završenog šestog festivala KIKI.

Popratni festivalski program donosi i dvije zanimljive izložbe u prostorima dvorca. Dok instalacijom "Nevidljivo" umjetnica Vanda Kreutz koristi tehničke mogućnosti digitalnih i analognih uređaja afirmirajući njihove greške, tzv. glitch-eve, istražujući fenomen digitalnog svjetla koje ljudskom oku postaje vidljivo tek putem digitalne kamere, multimedijalni umjetnici Vladimir Frelih i Dragan Matić na Taboru gostuju "Sifonijom", performativnim videima u kojima duhovito naglašavaju apsurdnost ljudskih aktivnosti, povezujući ih s društveno–političkom stvarnošću prostora zapadnog Balkana.

Reklama