Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

30.03.2007. 18:03:44 - Jutarnji list

Učenici gimnazijskog usmjerenja Srednje škole Pregrada opet će braniti titulu hrvatskih prvaka

Pregrađani sedmi put dokazali da su najbolji zagorski ekolozi

Fotografija: Jutarnji list

Fotografija: Jutarnji list

Za to su najviše zaslužni učenici gimnazijskog usmjerenja Goran Kokić, Anteja Krištić te Valerija i Bojana Škrnjug, koji su od početka školske godine radili na projektu "Ambrozija" s kojim su i osvojili naklonost komisije. Izabrali su temu ambrozije, aktualnu u pregradskom kraju, budući da ta samonikla biljka stvara sve više zdravstvenih problema ljudima.

- Projekt je tek u začetku - istaknula je jedna od voditelja programa Neala Čuljat Tomašić, profesorica biologije, te dodala kako je uz znanje najvažniji timski rad. Budući da ekokviz objedinjuje znanja iz više predmeta, s ekološkom grupom radi i prof. kemije Bojana Barlović-Tušek, prof. geografije Dijana Skrbin i prof. vjeronauka Kristijan Fundek. Osim predstavljanja projekta o ambroziji, četvero pregradskih učenika zavidno je znanje pokazalo i na usmenom i pismenom dijelu testa. Jednako dobre rezultate očekuju i u Topuskom, gdje će, kako sami kažu, obraniti županijski naslov.

Da je ekologija čvrsto prisutna u pregradskoj školi, pokazuju i odlični rezultati prijašnjih generacija, budući da je školi ovo već sedmi izlazak na državno natjecanje. Prošle su godine osvojili titulu državnih prvaka s projektom "Samoniklo bilje u prehrani i liječenju".

Educiraju sugrađane i sade labirint od čempresa

Osim rada na projektima, koji se svake godine mijenjaju, pregradski ekolozi stalno rade na edukaciji svojih sumještana i ostalih učenika. Budući da je njihova škola međunarodna eko škola, rade na štednji energije i zbrinjavanju opasnog otpada, poput istrošenih baterija i starih lijekova koje sakupljaju u školi i odnose u ekološka dvorišta. Brinu se o okolišu škole, gdje su uz ostalo posadili i labirint od čempresa, jednomjesečno čiste eko stazu, održavaju veliki školski akvarij i promiču važnost očuvanja prirode.

Jutarnji list , 28.03.2007.

Reklama