Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

23.01.2019. 09:30:45 - Grad Pregrada

Pregradski vinari proslavili Vincekovo

Foto: Grad Pregrada

Udruga vinara i vinogradara "Dobra kaplica" obilježila je jedan od glavnih vinogradarskih blagdana - Vincekovo. Tim povodom pregradski vinari i vinogradari okupljeni u Udrugu "Dobra kaplica" otputili su se u vinograd Branka Kramarića u Gabrovcu na Vinagori te obilježili početak nove vinogradarske godine.

"Bez obzira na hladnoću, do trsja se mora doći kako bi gazda odrezao nekoliko grančica, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina", tvrde vinogradari pa je tako moralo biti i danas.

Početak ovogodišnjih radova proslavljen je blagoslovom pregradskog župnika Ivan Mikec, a veselom društvu u Gabrovcu pridružio se i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji je pohvalio Udrugu "Dobra kaplica" na njhovom angažmanu u gradskim manifestacijama i aktivnostima koje provode, među kojima je i ova ceremonija povodom blagdana sv. Vinka. S obzirom da su vina ovoga kraja i njezini vinogradari osvajači brojnih nagrada, ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu, gradonačelnik je vinarima poželio uspješnu i plodnu godinu te vina koja će pronaći svoj plasman na tržištu i tako dati doprinos razvoju vinskog turizma.

Nakon ceremonijalnog djela, druženje je nastavljeno uz razgovore o mogućnostima koje su na raspolaganju vinogradarima u podizanju nasada vinove loze, očuvanju tradicije, zadržavanje kvalitete vina i njegovog plasmana na tržište.

Reklama