Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

06.09.2017. 10:12:58 - Kostelska pištola-Keglevićeva straža

Radno ljeto za povijesnu postrojbu Kostelsku pištolu-Keglevićevu stražu

Foto: Facebook Povijesna postrojba Kostelska Pištola-Keg

Ljeto je za povijesnu postrojbu Kostelsku pištolu-Keglevićevu stražu uvijek radno. Dan antifašističke borbe i Dan državnosti rezervirani za polaganje vijenaca poginulim i nestalim veteranima domovinskog rata koje predvodi župan Krapinsko-zagorske županije i nadzapovjednik postrojbe Željko Kolar. Uvertira u radno i vruće ljeto bila je 29. lipnja i 1.srpnja kada je povijesna postrojba imala dva nastupa. Novi predsjednik Josip Krog predvodio je delegaciju na generalnu skupštinu Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbi, dok je zapovjednik predvodio ekipu koja je išla u Tomislavgrad povodom 25. obljetnice ustrojavanja brigade HVO i proslave dana općine Tomislavgrad te njihovog zaštitnika Nikole Tavelića

Sredinom srpnja postrojba je sudjelovala na Danu grada Karlovca, a potom i na Pomorskoj bitci u Bakru te viteškim danima u Žužemberku, gdje gostuju već desetak godina. Nakon toga, članovi povijesne postrojbe boravili su na Uskočkim danima u Senju, gdje se održala pomorska bitka na brodovima i kopnu, koja svake godine sve više privlači turiste. Početkom kolovoza povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te hrvatskih branitelja na Starom gradu u Krapini okupile su se sve zagorske udruge uz svetu misu, a članovi Keglevićeve straže sudjelovali su u svečanoj ceremoniji  kroz središte Krapine, čime se odaje počast svima koji su se borili za domovinu.

Postrojba je ovog kolovoza po prvi puta sudjelovala na Srednjovjekovnom festivalu u Svetvinčenatu u Istri. Također su sudjelovali na Danima piva u Karlovcu, Aura festu u Požegi i manifestaciji 100% Zagorsko, ali i na 25. smotri kuburaša Krapinsko-zagorske županije, održanoj u organizaciji Kuburaškog društva Grof Kulmer Zabok na prostoru pokraj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.

Na smotri su sudjelovala 22 kuburaška društva, a okupljeni posjetitelji mogli su promatrati nastupe i pucanje oko 300 kuburaša iz svih krajeva Krapinsko-zagorske županije, ali i iz susjedne Varaždinske i Zagrebačke županije. Na smotri je župan Željko Kolar zahvalio svim kuburašima na čuvanju ove bogate tradicije Krapinsko-zagorske županije te naglasio da povijest pucanja iz kubure u Zagorju potječe još iz 1523. godine, kad su grofovi Keglevići došli u Kostel i kad je njihova naoružana straža pucanjem pištolama slavila Uskrs.

Reklama