Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

26.03.2007. 22:03:56 - Zefra

Reakcija udruge Zefra na članak Večernjem listu

Mladi preuređuju Dom kulture

Ponukani tekstom napisanim u spomenutim dnevnim novinama udruga "Zefra" primorana je reagirati na članak koji je po našem sudu napisan neobjektivno i sa podosta dezinformacija. Članak je objavljen u subotu 23.03.2007. u Večernjem listu (novinara Denisa Vinceka). U tekstu ispod nalazi se demanti i službeno stajalište "Zefre":

Incident koji se spominje u tekstu nije se dogodio u prostorijama Doma kulture, kako je u dva navrata spomenuto u članku, već na cesti ispred ulaza što mogu potvrditi brojni očevici. Samim time "Zefra" zakonski ne snosi nikakvu odgovornost po pitanju sigurnosti van objekta u kojem se održavala proslava Dana sv. Patrika (17.03.2007). Taj cijeli incident se ne može opisati kao tučnjava nego kao premlaćivanje, jer je Samir B. bio napadnut te nije niti imao prilike braniti se. U istom incidentu ozlijeđeno je još nekoliko osoba koje su bez fizičke sile pokušale smiriti nastalu situaciju.

Kasnije oko 3 sata ujutro u P.P. Pregrada došli su Dijana K., Josip i Tomislav K., Neven K., te Samir B. koji nije mogao dati izjavu zbog posljedica teškog ozljeđivanja koje mu je naneseno ranije u toku noći (vidljivo ozljeđena donja čeljust za koju se kasnije uspostavilo da je bila slomljena), a ne zbog 'vidno alkoholiziranog stanja', te je zajedno sa Dijanom K. ostao u automobilu ne ulazeći u prostorije P.P. Pregrada.

Smatramo da se nije moglo utvrditi stanje alkoholiziranosti Samira B. iz razloga što nad njim nije proveden nikakav alkotest, a izjavu nije mogao dati jer mu je bila slomljena donja vilica koja mu je operirana u KB Dubrava u kojoj je zbog prirode ozljeda hospitaliziran kasnije iste noći.

Udruga "Zefra", pravovremeno i u propisanom roku, te sa popisom redara prijavila je okupljanje P.P. Pregrada gdje nije bilo nikakvih pritužbi glede same prijave događaja.

Projekt preuređenja prostora za mlade vodila je "Zefra" i svi radovi su obavljani volonterski i bez naknade od strane njezinih članova i članova udruga s kojima "Zefra" surađuje. U što se utrošilo oko 2000 radnih sati (godišnji rad jednog djelatnika) i gdje je sudjelovalo oko 50-ak naših članova koji su izvodili radove u svoje slobodno vrijeme.

Informacija da je Grad Pregrada uložio 53.000 kuna nije ni približno točna što "Zefra" može vrlo lako potvrditi jer je vodila i financijski dio sanacije Doma kulture, pa pretpostavljamo da je gradonačelnica Pregrade Vilmica Kapac u subotnjem članku u Večernjem listu krivo shvaćena. Također nije točno da je itko ikada iz Grada upozorio čelništvo "Zefre" na bilo kakvu nepravilnost niti pismenim ni usmenim putem.

Ukupni trošak radova "Zefra" je predstavila široj javnosti putem video prezentacije na samom službenom otvaranju novouređenih prostorija Doma kulture 27.01.2007. godine. "Zefra" je također pri uređenju Doma kulture pronašla brojne donatore i sponzore koji su svojom pomoći željeli pružiti svim mladima i ostalim udrugama u Pregradi kulturno mjesto za provođenje željenih aktivnosti. Jedna od njih bila je i udruga "Pucačka družina Grof Keglević".

Također protestiramo zbog tendencioznih podnaslova tipa "Druženje uz tučnjave" i "Sve tučnjave" koji daju izrazito negativnu sliku kao da su tučnjave nešto normalno što se događa na "Zefrinim" događanjima.

Sva događanja koja je organizirala udruga "Zefra" održavala su se u suradnji s policijom i lokalnom zajednicom sukladno svim propisima, što znači da su sva događanja bila prijavljena policiji i bila je organizirana redarska služba. Tako se i na ovom okupljanju pojavila policija prilikom redovite ophodnje, te nije upozorila na nikakve nepravilnosti.

Udruga "Zefra" poprilično je iznenađena odlukom Gradskog poglavarstva o iseljavanju iz prostorija Doma kulture i samom zabranom bilo kakvih događanja za sve udruge i građane unutar spomenutog objekta samim time što se nama nitko nije javio iz Grada poslije tog nemilog događaja i zatražio naše stajalište vezano uz gore spomenuti incident. Posebice zato jer je udruga "Zefra" nesebično uložila svoje vrijeme, trud, angažman i razna vlastita sredstva na uređenje Doma kulture u kojem smo djelovali posljednje dvije godine koliko postojimo. Od osnutka u travnju 2005. godine "Zefra" je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, udruga civilnog društva u Hrvatskom zagorju sa 80-ak članova-volontera i koja je odradila 50-ak raznih projekata (radionice, predstave, koncerti, filmske večeri, humanitarne akcije, ...), a možda najvažniji i najveći projekt je bila inicijativa i izrada Gradskog programa djelovanja za mlade Pregrada i suradnja pri izradi Županijskog programa djelovanja za mlade. "Zefra" je ostvarila suradnju sa nizom udruga i organizacija na nivou grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije te je članica krovne organizacije mladih u Hrvatskoj (Mreža mladih Hrvatske). Treba naglasiti da se u dvije godine djelovanja udruge nije dogodio niti jedan incident prilikom održavanja raznoraznih kulturnih i društvenih događanja sve do subote 17. ožujka 2007. nakon čega je Grad, bez konzultacije sa nama, oduzeo prostor koji službeno nije ni bio naš jer udruga "Zefra" nije potpisala nikakav ugovor s Gradom oko korištenja prostora Doma kulture. Ugovor se doduše trebao potpisati jer je postojala takva odluka Poglavarstva, ali Grad je odugovlačio više od šest mjeseci s potpisivanjem istog.

Nakon svega iznesenog u ovom tekstu nadamo se da će Gradsko poglavarstvo razmotriti još jednom svoju odluku o izbacivanju "Zefre" i ostalih udruga iz prostorija koje smo svojim znojem i volonterskim radom učinili ugodnim mjestom.

Udruga civilnog društva "Zefra"


Članak koji je objavljen u Večernjem listu možete pročitati ovdje: www.zefra.hr/razno/vecernji_clanak.jpg, a naslov članka objavljen je i na naslovnici Večernjeg lista za područje Županije: www.zefra.hr/razno/vecernji_clanak_naslovnica.jpg

Reklama