Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

02.09.2014. 13:09:39 - Sara Pondeljak

Sedmi Dani Kostela

U subotu 30.8.2014. održani su sedmi Dani Kostela obilježeni sportom i druženjem, u organizaciji povijesne postrojbe "Kostelska pištola - Keglevićeva straža", sa suorganizatoricama iz Udruge Kostelskih žena i TZ Grada Pregrade. Svi posjetitelji mogli su kod Područne škole Kostel sudjelovati u nogometnoj utakmici, kartanju belota, igranju badmintona i pikada te pucanju zračnom puškom. Događaj je glazbeno obogatila grupa SAN, a u goste su došli susjedi iz Občine Kostel u Sloveniji.

Občina Kostel nalazi se na rijeci Kupi uz samu granicu sa Hrvatskom, blizu je Delnica i broji svega 700 stanovnika. Pa kako je došlo do prijateljstva? Udruga Kostelskih žena jednog dana dobila je neobičan paket. Unatoč trudu nikako nisu mogle ustanoviti kojoj članici pripada dok nisu ponovno provjerile adresu: Udruga Kostelskih žena, Kostel, međutim država je bila druga! Žene iz hrvatskog Kostela paket su uputile na pravu adresu i tako je počelo jedno divno prijateljstvo. Osim što se mjesto zove isto, osim što je udruga identičnog naziva, Občina Kostel se također diči starim gradom Kostelom. Zanimljivo, zar ne?

I dok su u Kostelu tekle posljednje pripreme gosti iz Slovenije posjetili su gradski muzej, katedralu, ljekarnu "K ajngelu čuvaru" te razgledali grad s Kunagore.

Ove se godine, po prvi puta igrao badminton na inicijativu susjeda iz Slovenije. Svi su bili dobrodošli u igru. Igralo je 13 parova, a pobjedu i pehar odnjeli su Ivan Drenški (1. mjesto), Kristina Brežnjak (2. mjesto) te Natalija Horvat (3. mjesto).

Nogomet su igrale tri ekipe, svaka sa svakom, a pobjedila je ekipa "Luzera" koja je osvojila pehar i nagradu od 450 kn. Nakon utakmice igrali su se penali, a nagrada je bila 'gajba' piva koju je osvojio golman obranivši svaki udarac.

Pikado je zabilježio odaziv od samo 8 igrača koji su igrali na dvije dobivene. Unatoč slabom odazivu, bilo je vrlo napeto, a pehar za pobjedu dobili su Loren Lupinski (1. mjesto), Tomica Grilec (2. mjesto) i Vladimir Šolman (3. mjesto).

Posebno zanimljiv i napet bio je turnir u belotu. Upad je bio 50 kn po osobi, a igralo je 13 parova po švicarskom sistemu. Parovi su igrali sedam kola tijekom kojih su pobjednici igrali s pobjednicima. Pobjedili su (navedeni prema imenu pod kojim su igrali) : Brat i Sestra (1. mjesto, 500 kn), Simon i Jani (2. mjesto, 300 kn) te Grilec i Gretić (3. mjesto, 200 kn).

Svatko se, bez obzira na iskustvo, mogao natjecati u pucanju zračnom puškom. Sa 3 metka (10 kn) natjecatelji su mogli gađati metu udaljenu 10 metara. Svaki natjecatelj imao je neograničeni broj pokušaja, a bilježio se najbolji rezultat. Ova disciplina bilježi sve veči odaziv koji je ove godine iznosio 150 pokušaja. Pobjednici su dobili pehar, a oni su Vlado Gajšak (1. mjesto), Josip Krok (2. mjesto) i Goran Lupinski (3. mjesto).

Nakon podjeljenih pehara i nagrada zabava se nastavila do dugo u noć uz glazbu grupe SAN.

 

Reklama