Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.06.2012. 18:05:31 - zpress.hr

Smotra kuburaških udruga u Kostelu

U subotu 16. lipnja održava se 20. po redu Smotra kuburaških udruga KZŽ, koja će po mnogočemu biti jedinstvena. U mjestu Kostel smotra je održana prvi puta 1992. godine, gdje povijesno pucanje datira od 1523. godine. Tada su se grofovi Keglevići doselili u Kostelgrad koji spada u kategoriju visinskih plemićkih srednjovjekovnih gradova. Grof Keglević imao je naoružanu stražu, koja je s noći Velike subote na Uskrs čuvala Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, tadašnjim pištolama slavili su uskrsnuće Isusa Krista. Po uzoru na Keglevića već više od 500 godina u Kostelu tradicija se nastavlja s koljena na koljeno, puca se od najranijih godina života.

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovat će tako Družba vitezova Zlatnog kaleža iz Gornje Stubice koji će prikazati viteške borbe i svoje srednjovjekovne oklope, mačeve i pripadajuće oružje te Tahyevi puškari koji djeluju kao ogranak Družbe vitezova Zlatnog kaleža. Prikazat će pucanje iz vatrenog oružja koje je služilo bitkama prsa o prsa i datira iz 14., 15. i 16. stoljeća. Ujedno, Smotri će prisustvovati i povijesna postrojba  KZŽ "Keglevićeva straža Kostel" te nadzapovjednica i županica Sonja Borovčak.

Nakon viteških borbi zamišljen je mimohod svih društava do mjesne Crkve u Kostelu, drevnog mjesta gdje je započelo pucanje oko kojeg se svi proteklih 20 godina na ovakvim manifestacijama okupljaju. Bez prestanka se očekuje pucnjava od preko 600 pištola i kubura rafalno jedna za drugom što će biti fantastična predstava za publiku. Cilj ovakvih smotri je uz druženje, promocija tradicije Krapinsko-zagorskog kraja i kulturne baštine istog te naravno privlačenje što većeg broja turista u naš zagorski kraj.

Reklama