Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

31.01.2019. 17:27:42 - Grad Pregrada

Svečano potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji u realizaciji projekta uređenja rodne kuće Janka Leskovara

Povodom 70. godišnjice smrti književnika Janka Leskovara, u ponedjeljak 4. veljače 2019. godine u 18 sati održat će se prigodni program u Gradskoj knjižnici uz svečano potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji u realizaciji projekta uređenja rodne kuće Janka Leskovara između Grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije.

Na događanju će prof. Božidar Brezinščak Bagola održati kraće predavanje o Janku Leskovaru, a odlomke tekstova iz Leskovarovih djela pročitat će učenici Osnovne škole u Pregradi koja s ponosom nosi književnikovo ime. Prigodan glazbeni program događanja pripremit će Glazbena škola Pregrada, a potom će se održati i svečano potpisivanje ugovora.

Podsjetimo, Grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija u svojim proračunima za 2019. godinu osigurali su financijska sredstva kako bi zajednički otkupili ovo kulturno dobro od velikog značaja za naš kraj. Navedena nekretnina nalazi se u Valentinovu, nedaleko od dvorca Bežanec. U toj maloj jednokatnoj zgradi iz 19. stoljeća ovaj hrvatski učitelj i književnik rodio se te proveo dio svog života. Kurija je od iznimne važnosti za kulturnu i turističku ponudu Grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije te je iz tog razloga pokrenut postupak otkupa kako bi se ona uredila u multifunkcionalni prostor s muzejskim dijelom.

Budući da je kuća stare gradnje iz 19. stoljeća, neodržavana je i u lošem stanju, potrebna je njena kompletna adaptacija, sanacija i popravak. S ciljem osmišljavanja idejnog rješenja i svih aktivnosti vezanih uz projekt rodne kuće Janka Leskovara, osnovan je Odbor za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara koji čine zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, ravnateljica OŠ Janka Leskovara Zdravka Žiger Žgela, stručna suradnica u Srednjoj školi Pregrada Valerija Hržica, član Društva hrvatskih književnika Božidar Brezinščak Bagola, predstavnica Zagorske razvojne agencije Ivana Cujzek te ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar.

 

Reklama