Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.07.2017. 08:32:42 - Pregrada.info

Tabor Film Festival predstavio filmove u međunarodnoj filmskoj konkurenciji i dvije svjetske festivalske premijere!

U ovogodišnjem međunarodnom natjecateljskom programu posjetitelji 15. Tabor film festivala, koji će se održati od 6. do 9. srpnja u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću, moći će uživati u vrhunskim recentnim ostvarenjima u formi kratkog metra, među kojima će se naći i nekoliko pobjednika svjetskih festivala.

U međunarodnoj konkurenciji tako se može izdvojiti pobjednik Berlinalea, film "Gradić!" (Cidade Pequena!) Dioga Coste Amarantea, inovativni žanrovski hibrid igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Ovaj portugalski redatelj ujedno će i gostovati na Taboru, pa će to biti prilika za razgovor uživo o njegovom filmu. Višestruko nagrađivan, nominiran na festivalu BAFTA, jedan od ponajboljih britanskih redatelja Chris Sheperd na Taboru će se predstaviti filmom o nevinom osuđeniku "Johnno je mrtav" (Johnno's Dead), nagrađenom na londonskom LIAF-u, a igrani film "I tako smo pustile zlatne ribice u bazen" (And So We Put the Goldfish in the Pool) japanskog redatelja Makota Nagahise pobjednik je Sundance festivala. U međunarodnoj će se konkurenciji naći i i film "San lučkog radnika" (The Dockworker's Dream) njujorškog majstora uporabe arhivskog materijala Billa Morrisona, kojeg domljivo pogoni glazba američkog benda Lambchop.

Koji će od filmova međunarodne konkurencije odnijeti Veronikinu lubanju, odnosno nagrade za najbolji animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film te Grand Prix festivala, odlučit će žiri u kojem se ove godine nalaze poljska animatorica i prošlogodišnja pobjednica Renata Gąsiorowska, britanski filmski kritičar i pisac Michael Pattison te Maja Krajnc iz Slovenije, glavna urednica časopisa KINO! i predsjednica Udruženja za razvoj filmske kulture Kino!.

Tabor Film Festival donosi i dvije svjetske festivalske premijere u domaćoj konkurenciji: "Lovačku sreću" Maje Alibegović, dokumentarac o slovenskim lovačkim običajima i ritualima, te eksperimentalni film "Tutasputa" u kojem se redateljica Ane Paške poigrava sa žanrom westerna. O najboljem među domaćim filmovima odlučivat će prošlogodišnji pobjednik u domaćoj konkurenciji Andrija Mardešić, redateljica Hana Jušić i njemački filmolog Olaf Möller, a svoj glas za najbolji film festivala i ove će godine imati priliku dati i taborska publika.

Partner ovogodišnjeg Tabor Film Festivala je i inicijativa Dobri domaćini (udružene snage Are You Syrious?, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Koalicija Solidarnosti Split). Ona pruža podršku mladim kreativcima iz Hrvatske bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i svima onima koji su u nju došli bježeći od nevolje. Predstavit će se posebnim filmskim programom "Granice prihvaćanja", izložbom fotografija i slika, originalnim tetoviranjem kanom i prezentacijom egzotičnih jela. Osim toga, organizirat će i dječji vrtić s brojnim aktivnostima (14-20h), a na njihovom info pultu moći će se puniti mobiteli i slično. U suradnji s njima održat će se i radionica Afro Djembe Dance koju će voditi senegalski bubnjari Commi Balde i Abi Seydi. Prijave za sve radionice (snimanje dronom & DJ-ing) su obavezne na e-mail radionice.tff@gmail.com do 4. srpnja.


U subotu 8. srpnja održat će se povorka starijih limenih ljubimaca u suradnji s Hrvatskim oldtimer savezom. Predviđena ruta povorke je Terme Tuhelj – Veliki Tabor- Terme Olimia, a u njoj će sudjelovati 20-ak automobila.

Festivalske ulaznice mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni od 195 kuna, a na ulazu će koštati 240 kuna. U prodaji su i dnevne ulaznice s cijenama 65/80 kuna za četvrtak i nedjelju, odnosno 85/100 kuna za petak i subotu. Kamp koji je otvoren dan prije i nakon Festivala uključen je u cijenu. Posjetitelji TFF-a će uz predočenje ulaznice vozaču moći ostvariti kupnju jednosmjerne karte s popustom od 30 posto, te povratne karte s popustom od 50 posto. Kupnja karata na drugim prodajnim mjestima osim autobusa Presečki Grupa nije moguća. Redovne popodnevne linije Zagreb-Desinić po potrebi će prometovati do podnožja Tabora, dok će linija 04:15 Desinić-Zagreb u petak, subotu i ponedjeljak te linija 05:50 Desinić-Zagreb u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak kretati od podnožja Tabora s pet minuta ranijim polaskom nego iz Desinića. 

Reklama